Dostupni linkovi

Šta premijer nudi saudijskom princu


Saudijski princ Sultan bin Abdulaziz el Saud u Beogradu tokom susreta sa premijerom Aleksandrom Vučićem, 5. novembar 2015

Da li će Srbija uspeti u nameri da privuče investitore iz Saudijske Arabije nakon posete saudijskog princa Sultana bin Abdulaziza el Sauda Beogradu, ostaje tek da se vidi iako su lokalni mediji već požurili u najave da bi visoki saudijski gost mogao postati novi vlasnik nekoliko banja, specijalnih bolnica i hotela koji su u državnom vlasništvu. Sve što je saudijski princ rekao jeste da je sada na srpskoj vladi i privrednicima da ubede investitore u Saudijskoj Arabiji da je Srbija dobro i stabilno mesto za ulaganje. Ekonomski stručnjaci ističu bojazan da će vlast, ako i dođe do nekih saudijskih akvizicija u Srbiji, ponovo to raditi ispod žita, kao i u slučaju dilova sa firmama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mediji u Srbiji pustili su u opticaj priču da bi saudijskom princu Sultanu bin Abdulazizu el Saudu Vlada Srbije mogla ponuditi da kupi nekoliko banja, hotela i bolnica u Srbiji – Matarušku, Bogutovačku i Ribarsku banju, dve bolnice na Zlatiboru i u Novoj Varoši. Rok za njihovu prodaju ističe krajem godine, a ako ih niko ne kupi, moraće da odu u stečaj. Priča je odmah dospela i do srpskog parlamenta, gde je opozicija vladajuću garnituru propitivala jesu li te informacije tačne i ako jesu, da li je ponuđena kupovina u skladu s nedavno usvojenim zakonom o ulaganjima, pa da se pod velom tajne omogući prodaja imovine u bescenje.

Reagujući na medijske spekulacije da će Vlada saudijskom princu ponuditi banje, hotele i bolnice, Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište kaže za RSE da uopšte ne veruje da će saudijski princ ili bilo ko drugi iz njegove zemlje otvoriti novčanik za bilo šta u Srbiji.

“Saudijski princ će kupiti jednako koliko i svi dosadašnji prinčevi – znači, skoro ništa. Zato što Arapi uglavnom nikada ne ulažu u real estate nego daju pare pod kamatu, sa dobrim garancijama. Šansa da se to desi ravna je nuli”, uveren je Stevanović, koji ističe da ne zna kakvi bi poslovi mogli biti sklopljeni sa saudijskim princom ili kompanijama iz njegove zemlje:

Saudijski princ Sultan bin Abdulaziz el Saud u Beogradu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, 5. novembar 2015, foto: Vesna Anđić
Saudijski princ Sultan bin Abdulaziz el Saud u Beogradu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, 5. novembar 2015, foto: Vesna Anđić

“Pa, ne znam, neki od ovih aranžmana kakve imamo, gde mi građani Srbije iz svog džepa masno plaćamo da bi se neko igrao lažnih poslovnih uspeha. U tom pogledu smo postali toliko maštoviti da čak ni sva moja razmišljanja ne mogu da idu toliko napred da mogu predvideti šta ljudima može pasti na pamet.”

Upitan mogu li se i sa Saudijcima dogoditi netransparentni dilovi onih sa firmama iz Emirata, Stevanović ostaje pri svojoj tvrdnji:

“Ma, kakvi, pa ne zanima Arape da ulažu u Srbiju, pa nisu do sad uložili ništa, a dobili su neku solidnu aktivu “Er Srbije” za deset miliona i to je sve što su uložili kod nas i kupili jedan hotel. To su budalaštine, Arapi ne ulažu pare, tako da se i ovde to neće desiti. A povodom spekulacija o prodaji tih banja, ja svaki dan čujem jednu novu ekonomsku naučnu fantastiku, tako da je ovo za danas i sutra, a prekosutra će biti nova.”

Na drugoj strani, konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ne isključuje mogućnost da saudijske firme budu zainteresovane za neke investicije u Srbiji, ali kaže da mu nešto drugo predstavlja problem.

“Kod nas je veliki problem što mi uopšte ne znamo pod kojim uslovima Vlada iz budžeta može praviti investicije koje su komercijalne. Drugo, privatizacija je, nažalost, i do sad rađena tako da je sve bilo zamumuljeno, a onda je i ovo zamumuljeno. Ako i dođe do nekih novih dilova i prodaja, ja sam siguran da će se to opet dogoditi ispod žita, kao i u slučaju sa firmama iz Emirata. I to je jedini problem i to višestruki problem. Iza toga onda može stajati – ja ne kažem da je ima – ogromna korupcija. Kad smo mi Emiratima dali besplatno više od sto hektara u srcu Beograda, onda meni neko priča da nema korupcije! Bilo bi sigurno dobro da oni kupe neku banju, da neka banja postane specijalizovana za njihove bogate ljude – sve bi to bilo dobro, ali da se radi otvoreno”, kaže Milan Kovačević.

Krajnje očekivano, visokom saudijskom gostu domaćini su nametnuli i trenutno dežurnu kampanju - sprečavanjae članstva Kosova u UNESCO. Princ je uljudno odgovorio da su pitanja u vezi sa Kosovom i UNESCO u ingerenciji drugog ministarstva u njegovoj zemlji i da zato o tome tokom ove posete ne bi govorio, ali da će stav svojih domaćina o tome preneti na odgovarajući način kad se vrati kući. Dodao je da je njegova zemlja u politici prema kulturnoj baštini opredeljena za očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa svih naroda na svetu i da čvrsto stoji uz UNESCO.

  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

XS
SM
MD
LG