Dostupni linkovi

Šta se krije iza inicijative Udruženja novinara RS


Ilustracija
Ilustracija
Udruženje novinara Republike Srpske anagažovalo je tim pravnika da napravi radnu verziju entitetskog zakona o medijima. U tom udruženju mišljenja su da je medijski prostor RS u haosu, posebno kada je riječ o online medijima na kojima, kažu, često nema odgovornosti za objavljenu riječ. Ipak, predstavnici nekih medija ogorčeni su tom inicijativom jer smatraju da je u pozadini cijele priče politika i nastojanje da se malobrojni nezavisni mediji ušutkaju i stave pod kontrolu.

Za ideju o entitetskom zakonu o medijima prvi put se čulo u kolumni predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske Dragana Jerinića, nedavno objavljenoj u Nezavisnim novinama.

Komentarišući navodne medijske napade na predsjednika RS Milorada Dodika, kako iz Beograda, tako i iz Banjaluke, Jerinić je konstatovao da postoje nedopustive zloupotrebe slobode govora te da je Republici Srpskoj potreban zakon o medijima. S njim bi javnosti bilo puno lakše da prepozna ko su profesionalni mediji, a ko je, kako se Jerinić izrazio - kukolj u toj zajednici.

Predsjednik Udruženja novinara RS za Radio Slobodna Evropa kaže da je motiv donošenja zakona – uređenje entutetskog medijskog prostora. Postoji novi segment medija – portali, web stranice i slično, koji nije zakonski regulisan – napominje Dragan Jerinić.

„Vi jednostavno možete sa 70, 50 maraka platite domen, registrujete nekakav web portal i možete da radite s tim šta hoćete. Znači, možete da optužujete, da pljujete, da klevetate. Nemate koga da terete za jednu takvu stvar“, kaže Jerinić.

Urednik portala Istinito Željko Raljić naziva sramotnom ideju da jedan novinar ili udruženje traže zakon kojim će biti ograničena sloboda medija i novinara. Raljić kaže da je Udruženje novinara RS pod patronatom entitetskih vlasti te da ta činjenica dovoljno govori o njihovim istinskim namjerama.

„Oni žele da stave i ovo malo medija pod kontrolu, barem da ih ućutkaju, zaplaše i tako dalje. Odmah da kažem da to neće proći tek tako, da ćemo zatražiti podršku međunarodnih institucija, a bogami nećemo ni mi sjedjeti skrštenih ruku i kazaćemo o kome se radi, o kakvim ljudima se radi i tako dalje. Predlažem da se donese zakon po kojem tajkuni ne mogu biti vlasnici medija i zakon po kojem njihove sluge ne mogu da budu predsjednici udruženja novinara“, navodi Raljić.

Kada je riječ o odgovornosti za objavljeni sadržaj na portalima Raljić podsjeća da onaj ko registruje domen je vlasnik i odgovorno lice. On potvrđuje da ponegdje ima stihije ali i napominje da su se na meti aktuelne političke elite i njihove medijske filijale u RS našli i ozbiljni portali, zbog svoje političke nepodobnosti.

Zakoni postoje

Mehmed Halilović
Mehmed Halilović
Izbaci li se politika iz cijele priče, situacija je prilično jasna. Pravni savjetnik za medijska pitanja u Internewsu u BiH Mehmed Halilović odgovara na Jerinićeve tvrdnje o potpunom izostanku odgovornosti u online medijima.

„Nije tačno, Republika Srpka, kao i drugi entitet u BiH, Federacija BiH plus Distrikt Brčko, imaju svaki zakon o zaštiti od klevete. Ti su zakoni napravljeni vrlo moderno, savremeni, zasnovani na osnovnim temeljima Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, i na standardima koje je uspostavio Evropski sud. Prema tome, mislim da taj zakon, u tom domenu, kada su u pitanju klevete u potpunosti zadovoljava potrebe javnosti, potrebe našeg društva i mislim da može se prihvatiti kao zakon koji istovremeno podstiče slobodu izražavanja, pa prema tome i medijske slobode“, tvrdi Halilović.

Odgovorna lica u slučaju portala su njihovi vlasnici – potvrđuje Halilović, koji pojašnjava da u BiH već postoji praksa tužbi za klevetu u slučaju online medija.

„Možda postoji jedino mogućnost da se preciznije definiše način registriranja medija, pa eventualno i online medija, ali to je jedini domen koji je moguće u tom pogledu uraditi. Sve drugo, ako bi se odnosilo bilo na klevetu ili uvredu, bilo bi derogiranje zakona koji već postoji, kao što je Zakon o zaštiti od klevete RS."

Član Upravnog odbora Udruženja BH novinari Vladimir Šušak kaže da postojeći zakoni o zaštiti od klevete doprinose odgovornosti za iznošenje javnih stavova. On je mišljenja da se ona može unaprijediti izmjenama postojećih zakonskih rješenja.

„Ono što je meni vrlo interesantno je taj kontekst iz kojeg je proizašla ta ideja o donošenju zakona o medijima, jer se zapravo tu štite političari i tu vidim na neki način opasnost, zapravo, za slobodu izražavanja mišljenja, slobodu javne riječi, jer ako će to biti u ulozi zaštite bilo koga u ovoj zemlji, onda to nije dobro“, kaže Šušak.

Iz Udruženja novinara Republike Srpske kažu da će otvoriti široku raspravu o zakonu o medijima, nakon čega bi zakon poslali u skupštinku proceduru.
XS
SM
MD
LG