Dostupni linkovi

Šta je SNS potpisao sa Putinovom strankom?


Predsednik Rusije Vladimir Putin na paradi u Beogradu
Predsednik Rusije Vladimir Putin na paradi u Beogradu

Deklaracija koju je Marko Đurić u ime Srpske Napredne Stranke (SNS) potpisao u Moskvi sa Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina, ne razmatra pitanje vojne neutralnosti, niti Srbije, niti bilo koje druge teritorije na Balkanu.

Kako nam je rekla potpredsednica SNS-a, koja je sa Đurićem takođe bila u Moskvi, Marija Obradović, vojna pitanja se pominju, ali u potpuno drugom kontekstu.

"Ne stoji teza vojna neutralnost, konotacija Deklaracije o međunarodnoj, međupartijskoj saradnji je potpuno drugačija. U prvoj rečenici se govori kako smo svi odgovorni za ovaj stepen međunarodne zategnutosti u međunarodnim odnosima i da svi treba da relaksiramo tu situaciju, posebno na prostorima Evrope odnosno Balkana", tvrdi Marija Obradović.

Ona potvrđuje da se u Deklaraciji pominje vojna neutralnost, ali da to nije vojni sporazum.

Marija Obradović napominje da će tekst Deklaracije koju su potpisali SNS i Jedinstvena Rusija, uskoro biti objavljen na internet stranici Srpske napredne stranke.

Međutim, vladajuća Jedinstvena Rusija je već objavila tekst Deklaracije na svom sajtu i saopštila da je potpisala sa predstavnicima političkih partija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske koji se zalažu za stvaranje vojno neutralne teritorije na Balkanu.

Transparent u Beogradu tokom posete ruskog ministra spoljih poslova Srbiji, maj 2015.
Transparent u Beogradu tokom posete ruskog ministra spoljih poslova Srbiji, maj 2015.

Potpisnici Deklaracije, kako prenose mediji u Srbiji, ukazuju da u okviru "smanjenja međunarodne napetosti", poseban značaj za Jugoistočnu Evropu predstavlja razvoj inicijative "niza balkanskih političara o formiranju teritorije suverenih neutralnih država u kojoj bi bile Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina", navodi se na sajtu Jedinstvene Rusije.

"Taj projekat ima za cilj da postane strateška regionalna doktrina i da u budućnosti bude inkorporirana u opšteevropska razmatranja nove kontinentalne arhitekture bezbednosti", piše na sajtu partije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ističu se neophodnost traženja zajedničkih "vanblokovskih rešenja", kao i interes ka razvoju saradnje balkanskih zemalja sa zemljama Evroazijskog ekonomskog saveza.

Na Kongresu Jedinstvene Rusije, pored predstavnika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, su bili i predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS) i Dveri, kao i Srpska narodna partija (SNP) Nenada Popovića.

Borba za svaki pedalj Balkana

Srećko Đukić, bivši ambasador i član Foruma za međunarodne odnose, za RSE kaže da su potpisnice partije koje odavno sarađuju sa Rusijom i da to nije neočekivano.

Na pitanje da li takav dokument znači opredeljenje ka vojnoj nautralnosti ili priklanjanje Rusiji i Evroazijskom savezu, Đukić odgovara da može biti i jedno i drugo i treće, da će se to znati tek u vremenu koje dolazi.

"Ja to tumačim kao pokušaj izlaska iz krize Balkana. Dosadašnje opredeljenje i stoprocentno oslanjanje na evroatlanske integracije nije donelo boljitak regionu", ocenjuje Đukić.

Tim povodom, Đukić kaže da je situacija u celom svetu napeta, posebno na evropskom kontinentu.

Zastava Srbije, Rusije i EU
Zastava Srbije, Rusije i EU

Zato je, kaže on, na evropskom kontinentu borba za svaki pedalj zemlje.

Đukić ističe da je vidljiv pokušaj dela regiona okretanju Rusiji, traženju alternative.

"Mislim da je to još više podstaknuto ovim što se događa u EU, krizom i signalima da od proširenja u neko dogledno vreme nema ni reči", navodi naš sagovornik.

Podsećamo, 22. juna je ruska državna Duma usvojila izjavu u kojoj se pozivaju balkanske države da se suprotstave postavljanju protivraketnih sistema NATO saveza, kao i učlanjenju Crne Gore u Alijansu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG