Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako prepoznati fašizam?


Sa antifašističkog protesta u Beogradu (9. novembar 2009.)

Devetog novembra obilježen je Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, kao sjećanje na 'Kristalnu noć'. Prije tačno 80 godina, širom Njemačke, nacisti su palili sinagoge, uništavali izloge jevrejskih radnji, i počeli sa progonom Jevreja. Simbolično, ta večer smatra se početkom Holokausta.

Fašizam je pobjeđen u Drugom svjetskom ratu, ali opasnost od fašističkih ideja i praksi i njihove rehabilitacije još uvijek vrebaju. U Evropi jača ekstremna desnica, a samo prije nekoliko godina u društvima poput bosanskohercegovačkog, ulicama ili obrazovnim institucijama davana su imena ratnih zločinaca i fašističkih saradnika.

Novembarska ‘Noć razbijenog stakla’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Iako se svi zaklinju u antifašističke vrijednosti, reakcije na takvo što uglavnom budu 'mlake', bez jasne poruke šta fašizam sa sobom donosi. Pitali smo mlade iz Beograda, Tuzle i Podgorice koliko su svjesni opasnosti ideja koje su ovoga puta, nakon više od osamdeset godina, utkane u srž ekstremnog nacionalizma ili neonacizma.

U Tuzli je sa mladima o ovoj temi razgovarala Maja Nikolić:

Mladi Tuzle o antifašizmu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
Direktan link


Anketirani mladi ljudi iz Podgorice smatraju da crnogorsko društvo ipak naginje ka ljevičarskim i antifašitičkim vrijednostima. Evo šta je zabilježila naša Lela Šćepanović:

Mladi Podgoričani o antifašizmu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
Direktan link


Mladi u Srbiji većinom znaju šta je fašizam, o antifašizmu uče u školi, ali primećuju i negativne pojave u društvu koje se mogu podvesti pod ekstremni nacionalizam. Neki od njih, sa kojima je razgovarao Zoran Glavonjić u Beogradu kažu da su svjesni opasnosti, ali da ne veruju da će loša uvjerenja preovladati.

Mladi Beograđani o antifašizmu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
Direktan link

Kompletnu emisiju "Glasom mladih" možete preslušati ovde:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG