Dostupni linkovi

Šta građani regije očekuju od 2016?


Sarajevo pred praznike
Sarajevo pred praznike

U BiH, Srbiji i na Kosovu građani nisu pretjerani optimisti da će im nova 2016. godina donijeti boljitak, za razliku od političara koji uglavnom vjeruju da situacija ide nabolje.

Srbija

Dve hiljade šesnaesta za predstavnike vlasti u Srbiji je godina stranih investicija i otvaranja novih radnih mesta. Građani, pak, imaju neke svakodnevne, prozaičnije želje za narednih 365 dana. Pitanje je koliko su želje vlasti o progresu moguće u zemlji u kojoj se o vanrednim izborima šuška gotovo svakog meseca, a ekonomija, po ocenama pojedinih stručnjaka, kontinuirano stagnira.

Svoje planove premijer Aleksandar Vučić ne krije. Želja mu je da 2016. godine u Srbiju dođe inostrani kapital. Građanima obećava da dolaze bolji dani.

„Ova 2015. godina je bila prelomna. Napravili smo mnogo dobrih i važnih stvari, postavili smo temelje bolje ekonomije, bolje i zdravije Srbije. Dve hiljade šesnaesta biće bolja, ići ćemo preko dva odsto privrednog rasta, dve hiljade sedamnaeste svakako preko tri posto i posle toga više nikada nećemo ulaziti u recesiju“, rekao je Vučić pre desetak dana.

No, ne dele svi optimizam glavnog čoveka u državi, a ni statistike mu nisu baš naklonjene. Naime, prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je po “odlivu mozgova” na 141. mestu, od 144 države. Glavni razlozi za ovaj trend su velika nezaposlenost, mala primanja, te nesigurnost o čemu možete više pročitati u tekstu "Očekivanja od 2016." Dušana Komarčevića.

Bosna i Hercegovina

Godina na izmaku nije donijela mnogo promjena ni u bh. društvu, a takva su čini se i očekivanja za novu godinu, kako građana i javnih ličnosti, tako i pojedinih političara. Predstavnici vlasti ističu da se Bosna i Hercegovina nakon godina stagniranja vratila na evropski put, no to se konkretno ne osjeća na standardu i kvaliteti života bh. građana.

Političari, posebno oni koji su na vlasti nisu pesimistični kao građani. Oni svoj optimizam baziraju na činjenici da se Bosna i Hercegovini, poslije nekoliko godina, ponovo našla na evropskom putu. Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić, stoga kaže da su ciljevi:

„Evropa, ekonomski razvoj s fokusom na otvaranje novih radnih mjesta, pogotovo za mlade ljude i jačanje vladavine prava. Očuvanje stabilnosti unutra Bosne i Hercegovine i unutar regiona, te dobrosusjedski odnosi sa komšijama.“

Najbolnije je što institucije kulture od državnog značaja, njih sedam, još uvijek nemaju riješen status. Čini se da odgovora dugo neće ni biti, smatra Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH i jedan od najangažovanijih ovdašnjih kulturnih djelatnika.

„Da ne kažem da sam optimista, ali vjerujem da je umjetnost samoživa, ona postoji uprkos i ona će postojati i mi ćemo opet imati dobrih rezultata u kulturi“, nada se Krsmanović. Više o očekivanjima građana BiH u tekstu Aide Đugum "Političari optimisti, građani pesimisti".

Kosovo

Velika su očekivanja građana Kosova od nove 2016., ali većina onih sa kojima smo razgovarali je skeptična. Problemi koji se godinama nižu teško da će se rešiti predstojećih godina. Ipak, nadaju se barem miru i stabilnosti.

Prvi zamenik premijera, Hašim Tači, napisao je da je u 2015. godini najveći izazov bio napor opozicije da se održe novi izbori, tako što je ometala i napadala institucije. Kosovo s ovim problemom ulazi i u 2016.

"Ekonomski razvoj ostaće u centru naših angažovanja, kao i osnaživanje vladavine prava", kazao je Tači. On je dodao da su konkretni prioriteti liberalizacija viza, članstvo u FIFA-i i UEFA-i, ali i učešće na Olimpijskim igrama.

Mir, stabilnost, ekonomski razvoj, bezbednost i više iskrenosti. Ovo su želje građana Kosova za 2016. godinu. Malo njih su optimisti da se želje mogu i ostvariti.

Stanovnici Prištine smatraju da je potrebna sigurnija perspektiva za mlade i decu.

Ahmet Šalja očekuje da će 2016. doneti perspektivu onima koji završe školu.

"Nadam se većem uspehu u karijeri. Na fakultetu imamo velika očekivanja. Potrebna nam je perspektiva nakon školovanja, garancija da ćemo uspeti da se zaposlimo", navodi on a više možete čitati u tekstu Amre Zejneli "Nada u stabilnost i napredak"

XS
SM
MD
LG