Dostupni linkovi

Šta Dodik i Ivanić traže od Beograda?


Mladen Ivanić i Milorad Dodik
Mladen Ivanić i Milorad Dodik

Dva lidera iz RS isti dan u odvojenim posjetama našla su se u Beogradu kod srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i premijer RS Milorad Dodik tražili su potporu Srbije jer je iz njihove vizure ugrožen status entiteta Republika Srpska.

I čelnici pozicije i opozicije, tako na istom mjestu traže rješenje, a zbog toga, kako tvrde jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.

No, šta Ivanić i Dodik traže od Beograda nije jasno, jer su problemi na koje se žale primarno unutrašnje prirode, te se mogu rješavati samo među političkim akterima u BiH. To je, vjeruju analitičari, ništa drugo no izraz njihove političke nemoći i kapaciteta da rade svoj posao.

Jedan ozlojeđen izjavom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o potpori banjalučkom biskupu Franji Komarici i njegovom poređenju Blajburga i Banjaluke, a drugi uzdrman mišlju da je u pitanju opstanak RS, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS Milorad Dodik zaputili su se odvojeno na istu adresu po pomoć – u Beograd.

No, i lider pozicije i jedan od ključnih ljudi opozicije u RS od Srbije su tražili da kao garant Dejtonskog sporazuma stane iza RS i zaštiti je.

Zapravo, od Srbije očekuju da riješi unutrašnje probleme BiH i poneku ličnu frustraciju s kojom nisu u stanju da se izbore u vlastitoj kući.

Prevarili ga Izetbegović i Čović

Uzmimo za primjer Ivanića koji je naveo kako ne može da se izbori sa prevarom koju su mu "iza leđa" namjestila druga dvojica kolega iz Predsjedništva BiH.

"Prevaren na najbukvalnij način. Nije problem, ako ćemo se igrati prevarama znam i ja u prevarama učestvovati i uopšte nisam nespreman za takvu vrstu politike, ali odgovornost za to ja ne nosim", rekao je Ivanić.

Ključno je pitanje zašto lideri u BiH nisu sposobni sami voditi političke bitke ne tražeći da iza njih staje bilo ko.

Podsjetimo, ni Bošnjaci nisu imuni na ovakav stav, što je pokazalo i obraćanje bivšeg premijera Turske Ahmeta Davutoglua koji je u Banjaluci na otvaranju džamije Ferhadija kazao kako iza tog naroda stoji 78 milona Turaka, što je u političkom korpusu tog naroda dočekano s odobravanjem. Baš kao i nagovještaj da Turska pretenduje Bošnjacima biti isto što i Srbima Srbija.

Hrvatska se, podsjetimo, jednako odnosila prema Hrvatima u BiH, ali im je u trenutku kada je to za nju postalo opterećenje, pokazala da je put za rješavanje problema BiH.

Ipak, iza političara ne stoje sile, smatra analitičar i kolumnista portrala Buka Dragan Bursać, već "izraz nemoći političkih elita, ali i s druge strane izraz političkog marketinga zato što idu lokalni izbori u RS".

Dragan Bursać
Dragan Bursać

"Treba se pumpati ta situacija, treba se baviti stvarima kojima se inače ne bave. Najbolje je otići u Beograd kod Vučića, napravit sebi PR, a sve za naše pare, otići odvojeno kao dvije uvrijeđene mlade i onda se iz Beograda baviti stvarima koje se tiču RS i BiH. Vidjeli smo da gospodin Vučić nije imao bilo kakav komentar na to sve. Mislim da je u svojoj agendi nekako uspio da ubaci i njih dvojicu, a oni su se predstavili zaštitnicima srpskog naroda s jedne strane i servirali odjednom priču o ugroženosti srpskog naroda u RS i BiH što je besmisleno i van svakog konteksta", smatra Bursać.

Odlazak po savjete u drugu državu nije ništa drugo nego pokušaj da se pobjegne od odgovornosti i posla koji se mora uraditi, a za koji bh. političari nemaju kapacitet kaže politički analitičar Adnan Huskić.

"Ne radi se ovdje ni o čemu drugom nego o nesposobnosti i neozbiljnosti političara u BiH da pitanja o kojima bi trebali da imaju mišljenje i odluke koje bi trebali da donose ne žele, već prebacuju na drugi teren i onda ih gledamo na pres konferencijama u gradovima u regiji dok pitanja koja su od važnosti za naše živote time se ne bave", konstatuje Huskić.

Ukoliko postoji dilema o tome zašto bi se Srbija uopšte miješala u donošenja zakona u BiH, odgovor na to dao je upravo Vučić, u svom obraćanju pred održavanje protesta protiv vlasti u Banjaluci, što pokazuje kakav je doživljaj tog entiteta u Srbiji.

"Da dobro razumeju da bilo kakvim nemirima, bilo kakvim sukobima bi bio doveden u pitanje opstanak RS, ali i da bi istovremeno Srbija bila dovedena u izuzetno tešku situaciju", podseća Huskić na Vučićevo upozorenje.

Upravo u ovom gestu, smatra Huskić krije se Vučićeva namjera da se predstavi kao najbitniji regionalni politički faktor. U tom slučaju, trebalo bi da prati izjave koje su date u smislu saradnje, povjerenja i pomirenja, što nije slučaj.

Adnan Huskić
Adnan Huskić

"Ne razumijem zašto je u ovom momentu potpuno prihvatljivo da se vodi neka vrsta dvojne politike prema BiH, što je iskreno uvijek bio slučaj. Jasno je da je Vučić u velikoj mjeri podržao Dodikovu vlast činjenicom da poziva na mir u momentu kada Savez za promjene pokušava nešto da napravi potpuno demokratskim metodama. To pokazuje politiku licemjerja koja nije u interesu svih Srba nego jedne političke opcije."

Ponovno se iza krinke ugroženosti bh. političari bave vlastitim interesima i pokušajima da umjesto njih neko drugi obavi posao. Na red dolazi i polaganje računa za evropsku agendu koji će teško podnijeti, jer sem optužbi imaju malo šta da ponude.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG