Dostupni linkovi

Neizvestan opstanak Vojvođanske akademije nauka i umetnosti


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Neizvestan je opstanak Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Ova pokrajinska institucija obratila se javnosti otvorenim pismom u kom je ocenila da su nastojanja da se ukine ta akademija „političko nasilje i anticivilizacijski čin“.

Vojvođanska akademija nauka i umetnosti u otvorenom pismu podseća javnost da nakon odluke Ustavnog suda kojom su pojedine nadležnosti pokrajine ukinute, neizvestan I opstanak ove institucije. Odlukom Ustavnog suda, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj u čijoj je nadležnosti i VANU više nema mogućnosti da finansira ovu ustanovu.

Predsednik pokrajinske akademije, Julijan Tamaš, kaže za Radio Slobodna Evropa da skoro šest meseci nemaju nikakvu finansijku podršku od pokrajine.

“Postoji neka vrsta zadrške, ne mogu da kažem nebrige jer mi smo u kontaktu. Ali je očigledno da u ovom trenutku sama pokrajinska vlast u odnosu sa vlašću Beograda ne zna neka rešenja ni oko statusa vojvođanske autonomije. Mi možemo jedino da se obratimo javnosti, i da pokažemo da je naš osnivač na neki način zaboravio na nas, kao roditelj koji je rodio dete pa ga zaboravio“, kaže Tamaš.

Jedno od mogućih rešenja bi bilo da se finasiranje akademije obezbedi iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Pokušali smo da dobijemo informaciju o tome kako vojvođanska Vlada planira da reši ovaj problem, međutim, odgovor od nadležnih nismo dobili.

Pisac i aktivista Nedim Sejdinović kaže da čitav problem oko vojvođanske akademije moramo posmatrati u širem kontekstu.

“Vojvođanska akademija nauka i umetnosti je jedna od najznačajnijih institucija za Vojvodinu, za njen identitet i za njenu multikulturalnost. Pogotovo ako uzmemo u obzir da je Srpska akademija nauka i umetnosti u proteklih dvadesetak godina doživela moralno posrnuće od kojeg se očigledno nikada neće oporaviti i da je umesto svetionika nauka i umetnosti postala bastion retrogradnih ideologija i motor svih retrogradnih procesa u društvu. Ovaj najnoviji događaj posmatram u kontekstu obnovljene rafalne paljbe na Vojvodinu i na vojvođanski identitet koji sprovode nacionalistički centralisti”, naglašava Sejdinović.

Vojvođanska akademija nauka i umetnosti osnovana je 1979. godine, da bi za vreme Miloševićevog režima bila ukinuta. Tada je od nje napravljen Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu. Njen rad je revitalizovan 2004.
XS
SM
MD
LG