Dostupni linkovi

Šta brine patrijarha Irineja i Dobricu Ćosića


Mitrovica, jun 2012.
Mitrovica, jun 2012.
Uoči predstojećih političkih pregovora o Kosovu, pokušaji nove vlasti da za sledeće korake obezbedi nacionalni konsenzus i neke izjave novog predsednika Srbije nagoveštavaju veći stepen kooperativnosti. Poslednjih dana su se javili akteri sa "važnih adresa" - iz Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej i iz Srpske akademije nauka Dobrica Ćosić.

Reagujući na natpis u beogradskoj štampi da se "otac nacije" Dobrica Ćosić zalaže za civilizovano priznanje Kosova, oglasili su se sinhronizovano i akademik i patrijarh.

“Nikada nisam napisao da Kosovo treba civilizovano predati”, izjavio je Ćosić i dodao: "Nikada nisam trgovao Kosovom. Nikada ga ne bih predao, ni civilizovano, ni ratom”.

“Srpska crkva, koja je uvek bila uz narod, nikada neće dati svoj pristanak na ovo što se može pročitati danas u štampi - na civilizovano predavanje Kosova", istovremeno se oglasio patrijarh Irinej.
Patrijarh SPC Irinej i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, jun 2012.
Patrijarh SPC Irinej i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, jun 2012.

Formalno, oba reagovanja su bila na jedan tekst u jednim novinama, a zapravo se u javnosti čita da su to poruke koje su poslate na mnogo važniju adresu. Na adresu novog predsednika Srbije koga čekaju politički pregovori i koji očekuje nacionalni konsenzus o tome.

Oliver Ivanović, državni sekretar za KiM u dosadašnjoj Vladi razume da je sa ovih važnih nacionalnih adresa poslata jasna poruka upozorenja novom predsedniku Tomislavu Nikoliću.

„U nekim krugovima se ova politika prema Kosovu i stalno skretanje doživljava kao trend koji će voditi lošem rešenju. Zato i mislim da se o ovom pitanju sve češće oglašavaju i intelektualci i patrijarh odnosno Srpska pravoslavna crkva. To pokazuje da oni osećaju snažnu zabrinutost“, kaže Ivanović, a na pitanje da li je zabrinutost zbog preterane kooperativnosti novog predsednika Tomislava Nikolića, on kaže da ne bi baš tako mogao da kaže ali „da postoji zabrinutost zbog toga što prilikom promene vlasti uvek postoji rizik da u prvim danima svog mandata ona napravi pogrešan korak. Da novi ljudi, koji se još uhodavaju na novim poslovima, mogu biti izloženi raznim pritiscima“.

Nerazrešiv čvor

Publicista Mirko Đorđević smatra da su neke izjave Tomislava Nikolića kao na primer da Srbija svaki dan gubi Kosovo, da on nikada neće biti predsednik u Prištini, mogle da zabrinu tvrdokorne protivnike nezavisnosti Kosova i koautore svojevremenog plana o praktičnom ukidanju široke autonomije date Kosovu, pa i Vojvodini.
Dobrica Ćosić
Dobrica Ćosić

„To je uvod u civilizovano priznavanje Kosova čemu će se protiviti Crkva i deo nacionalističko ostrašćene javnosti oko Akademije, spisateljskih udruženja... ali sve ide u pravcu realnosti koja se mora priznati. Jer, u protivnom Srbiji preti da se i Sandžak ponaša po istom ključu, a na jugu Srbije postoji i nekoliko opština sa većinskim albanskim stanovništvom“, kaže Đorđević.

Novinar nedeljnika Vreme Milan Milošević kaže da je pokušaj da se Dobrici Ćosiću stavi u usta preporuka o civilizovanom priznavanju Kosova čisto spinovanje, jer on nije odustao od ideje o podeli Kosova, a patrijarh se oglasio ponavljajući poznati stav Crkve o Kosovu.

„Ne bih rekao da se pripema teren za priznavanje nezavisnosti Kosova, već da se priprema teren za političke razgovore koji će biti de facto priznanje ingerencija Kosova na celoj teritoriji. A srpska strana pokušava da izdejstvuje nešto više od Ahtisarijevog plana. Ne bih rekao da je srpska namera izdejstvovati veći stepen autonomije za sever Kosova, već neka vrsta ukrštene nadležnosti u raznim oblastima, što postoji kao rešenje u nekim isto tako komplikovanim slučajevima“, ocenio je Milošević.

A šta bi značilo prihvatanje formule priznavanja kosovske realnosti, na kojoj insistiraju i Brisel i Vašington.

„Pitanje je kako ko realnost tumači. Realnost je da Srbija nema ingerencije južno od Ibra, a Priština nema severno od Ibra. Realnost je da nijedan srpski političar ne može da prizna ono što od njega traži američka administracija, jer bi bio izložen impičmentu jer je u Ustavu zapisano kakav je položaj Kosova. To je nerazrešiv čvor i on će takav i ostati. Stav srpskih aktera igra veoma malu ulogu u tom pakovanju koje pripremaju zapadni akteri, pre svega, američki“, kaže Milan Milošević.

Još jedan nagoveštaj prihvatanja realnosti od strane nove vlasti, mogla bi biti činjenica da ni naprednajci, a ni socijalisti nisu ni jednom pomenuli da će u novoj vladi postojati Ministarstvo za KiM.
XS
SM
MD
LG