Dostupni linkovi

Šta bi bilo kad bi žene vladale svijetom?


Protest povodom Dana žena
Protest povodom Dana žena
Autor: Dee Dee Myers, BBC, prevela: Ena Stevanović

Ne tako davno ideja da žene mogu vladati svijetom činila se pomalo smiješnom, nešto kao naučna fantastika. U svom eseju objavljenom povodom Međunarodnog dana žena, politička analitičarka i bivša tajnica za medije u Bijeloj kući Dee Dee Myers tvrdi da se sada može ozbiljno raspravljati o toj temi.

Ženama je očito nedostajao intelektualni kapacitet i emocionalna snaga za donošenje teških odluka koje su nužne za političko vođstvo. Ne radi se o predrasudama, već o biologiji - to je način na koji su žene funkcionirale.

Ali to je bilo onda. Stavovi i ideje su se značajno promijenile u proteklih nekoliko decenija. To ne znači da je svaki kutak svijeta prihvatio da se žene iz tradicionalnog i privatnog pomjere ka modernom i javnom. Ali pomjerile su se.

Dakle, šta se promijenilo? Sve. Veliki broj istraživanja i iskustava jasno pokazuje da je osnaživanje žena poboljšalo stvari. Nije ih dovelo do savršenstva, ali sigurno ih je poboljšalo.

Biznis je postao profitabilniji, vlade imaju više predstavnika, obitelji su snažnije i zajednice zdravije. Manje je nasilja i više mira, stabilnosti i održivosti.

Zašto? Sve počinje jednostavnom činjenicom da žene često doživljavaju svijet drugačije što utječe na način na koji percipiraju probleme i pronalaze njihova rješenja.

„Raznolikost je velika prednost,“ kaže Christine Lagarde, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda. „Raznolikost nam omogućava da gledamo na svijet na različite načine i da na različite načine analiziramo probleme i nudimo rješenja. Raznolikost sama po sebi proširuje horizonte i obogaćuje proces razmišljanja, što je ključno.“

I muškarci i žene kažu da žene komuniciraju na drugačiji način, da slušaju, podstiču dijalog i uspostavljaju konsenzus.

Istraživanja također pokazuju da žene imaju drugačiji način upravljanja od muškaraca. One su više timski orjentirane i spremnije na suradnju, što su karakteristike koje se smatraju učinkovitim, posebno u današnjem manje hijerarhijskom, brzom svijetu kojim upravljaju inovacije.

Smatram da je pošteno reći da su žene spremnije na suradnju u svom pristupu, da su manje sklone konfliktima a više rješavanju problema,“ kaže Janet Napolitano, američka tajnica za domovinsku sigurnost.

Mary Robinson, bivša predsjednica Irske kaže da žene unose intergeneracijsku perspektivu u svoj rad. „Sada moramo donositi odluke koje će učiniti svijet sigurnijim za naše unuke i njihove unuke. Mislim da žene mnogo više misle o tome kada dođu u poziciju vlasti.“

Ključna stvar je priznati da muškarci i žene različitim kvalitetama i vještinama doprinose javnom životu. Dugo se od žena očekivalo da misle i ponašaju se kao muškarci ukoliko žele biti uspješne.

Danas se, međutim, njihove razlike smatraju prednošću, a ne slabosti koju treba prevladati.

Nancy Pelosi, prva žena predsjedavajuća američkog Predstavničkog doma poručuje ženama da jednostavno budu ono što jesu. „Vi ste jedina osoba koja može učiniti jedinstven doprinos. Vaša autentičnost je vaša snaga. Budite ono što jeste.“

Sve ovo ne znači da ne postoje prepreke jer postoje. Ženama se odavno sudi prema dvostrukim standardima. Studije pokazuju da se njihovi uspjesi manje cijene i da imaju manje prostora za greške.

Ponekad žene same sebe stopiraju, ne cijene svoju vlastitu vrijednost, ne traže promociju i povišicu.

Unatoč svim izazovima, prednosti osnaživanja žena su neosporne. Žene su motor koji pokreće globalni ekonomski rast.

Condoleezza Rice
Condoleezza Rice
Žene su prošle godine potrošile 20 hiljada milijardi dolara, a do 2014.godine bi taj broj trebao porasti na 28 hiljada milijardi dolara. Kada žene imaju više novaca, one ih troše drugačije. Kupuju zdraviju hranu za svoju obitelj i šalju djecu u školu. Žene investiraju u čistu vodu, bolje škole, obrazovanje i zdravstvenu skrb. One osnivaju tvrtke u kojima zapošljavaju druge žene čime prosperira čitava zajednica.

Žene su također neophodne za izgradnju i održavanje mira. Danas gotovo polovina mirovnih sporazuma propadne u roku od pet godina jer polovina onih kojih se pregovori tiču nisu uključeni u njih.

Kada su žene uključene u pregovore, one pomažu da se prebrodi jaz između različitih skupina i da se bavi širim spektrom pitanja, od sigurnosti namirnica do seksualnog zlostavljanja. Kao rezultat toga, vjerovatnost održavanja mira je puno veća.

Bivša američka državna tajnica Condoleezza Rice kaže da je iz prve ruke naučila koliko je potrebno da žene sudjeluju u mirovnom procesu.

„Prvo i najvažnije je da su žene često čuvari sela i obitelji i zbog toga najviše stradaju u zonama konflikta. One su često meta pljačkaša i silovatelja i ako ih uključite u mirovni proces, one mogu pomoći društvu da se izliječi.“

Osnaživanje žena je nužno ne zbog političke korektnosti već zbog poboljšanja ishoda. Radi se o ulaganju u jačanje ekonomije i društvene zajednice, o okončanju sukoba i održavanju mira te o poboljšanju kvaliteta života širom svijeta.

Osnaživanje žena nije samo ispravno već je i nužno. Zato što žene sve više vladaju njime, svijet se mijenja na bolje.
XS
SM
MD
LG