Dostupni linkovi

Bivšoj vođi Navaljnijeve grupe iz St. Petersburga naloženo da plati veliku kaznu policiji


Ruska opoziciona aktivistkinja Irina Fatjanova
Ruska opoziciona aktivistkinja Irina Fatjanova

Bivša vođa tima zatvorenog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u Sankt Peterburgu kaže da joj je naloženo da plati 3,9 miliona rubalja (53.400 dolara) policiji kako bi nadoknadila troškove vezane za suzbijanje nedozvoljenih skupova protiv hapšenja Navaljnog u januaru 2021.

Irina Fatjanova je na Telegramu napisala da je sud u Sankt Peterburgu izrekao presudu 29. aprila.

U aprilu 2021. Fatjanova je osuđena na 10 dana zatvora nakon što ju je sud proglasio krivom za organizovanje pro-Navalnijevih skupova 23. i 31. januara iste godine.

U julu je izborna komisija u Sankt Peterburgu zabranila Fatjanovi da učestvuje na izborima u septembru zbog njenih veza sa Navaljnim.

U junu je moskovski gradski sud presudio u korist zahtjeva tužioca da se Navaljnijeva fondacija za borbu protiv korupcije (FBK) i druge grupe povezane s opozicionim političarem proglase "ekstremističkim".

Taj potez spriječio je one koji su povezani s Navaljnijem i njegovom mrežom regionalnih podružnica širom Rusije da traže javne funkcije. Takođe nosi moguće dugotrajne zatvorske kazne za aktiviste koji su radili sa organizacijama, što kritičari vide kao tanko prikriven pokušaj da se uplaše potencijalni opozicioni kandidati.

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Navaljni (45) je uhapšen u januaru 2021. po dolasku iz Njemačke gdje je u avgustu prošle godine liječen od trovanja onim što su evropske laboratorije definirale kao nervni agens. On je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naručio trovanje, što je Kremlj negirao.

Moskovski sud je u februaru preinačio uslovnu kaznu od tri i po godine po optužbi koju Navaljni i njegove pristalice nazivaju politički motiviranom u stvarni zatvor rekavši da je prekršio uslove prvobitne kazne tako što je otišao iz Rusije u Njemačku na liječenje. Sud je smanjio vrijeme koje Navaljni mora provesti u zatvoru na nešto više od dvije i po godine zbog vremena koje je već odslužio u pritvoru.

Prošlog mjeseca, sud je osudio Navaljnija na devet godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za pronevjeru i nepoštovanje suda, što su Navaljni i njegove pristalice također odbacili kao politički motivisane.

XS
SM
MD
LG