Dostupni linkovi

Na svakom daljem koraku biće Mladić


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Iako je odlukom Saveta ministara EU o početku ratifikacije SSP Srbija preskočila veliku prepreku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, dalje neće moći da napreduje u evrointegracijama bez pune saradnje s Haškim tribunalom, odnosno hapšenja Ratka Mladića.

Evropski ministri nisu otišli i korak dalje, da evropskoj komisiji daju "zeleno svetlo" za razmatranje zahteva Srbije da dobije status kandidata za članstvo, niti su nagovestili bilo kakav tajming za to.

Na svakom budućem koraku Srbije, od njih 147, ka članstvu u EU, uslov će biti puna saradnja sa Haškim tribunalom. EU je želela da pokaže dobru volju i ohrabri Srbiju početkom ratifikacije Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji ali je istovremeno jasno poručila da će proći mnogo godina pre nego što Srbija ispuni uslove za članstvo.

Jelko Kacin, Foto: Midhat Poturović
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže za RSE da “zeleno svetlo” iz Brisela označava početak ali ne i kraj ratifikacijskog procesa:

„Serž Bramerc je drugačiji od Karle del Ponte, on je izrazito racionalan, i on je napravio veoma objektivan izveštaj u kome je svakako pohvalio ono što je dobro, ali je isto tako rekao da saradnja nažalost nije okončana. To što neke države ratifikuju SSP je svakako dobro, ali ima članica EU koje to neće ratifikovati pre nego što se završi puna saradnja sa Haškim tribunalom, znači sa Mladićem u Hagu. Ali, svakako da je to podstrek proevropskim snagama i svakako jasan signal šta sve Srbija još mora da odradi kako bi završila taj proces“.


Proces ratifikacije, koji se smatra važnim korakom u evrointegracijama, zemlje EU povezuju sa rešavanjem nekih drugih pitanja. A holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen, koji je održao reč i na osnovu izveštaja haškog tužioca o saradnji Srbije, podržao početak ratifikacijskog procesa, jasno je poručio da “Srbija mora da nastavi da radi sve da bi uhapsila Mladića i Hadžića”.

Predsednik Srbije Boris Tadić je još jednom obećao da će Srbija sve učiniti da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom i da uhapsi poslednje optužene.

“To su Ratko Mladić i Goran Hadžić. Srbija je na osnovu onoga što danas čini dobila i pozitivan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala, što je rezultiralo ratifikacijom SSP-a, ali to nije dovoljno jer Srbija želi da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom.”


Međutim, želela Srbija ili ne da završi taj proces, Serž Bramerc je bio jasan, i pored toga što je još jednom dao “zeleno svetlo” Beogradu podsetio je da je "politika uslovljavanja i do sada davala dobre rezultate kada su u pitanju i haški i drugi međunarodni sudovi" očekujući od EU nastavak upravo takve politike.

Mnogobrojne stepenice

Pažljivo će se posmatrati svaki naredni potez Srbije, kaže nam Milan Pajević, iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove:

“Kao što je i sam Ferhagen rekao, a sa tim se slažu i mnoge druge zemlje koje možda neće tako jasno to da kažu, ne samo kada je u pitanju Haški tribunal nego i svi ostali politički uslovi, bilo ovi najkrupniji, koji se tiču odnosa Srbije i Kosova i unapređivanja regionalne saradnje, a naravno onda i čitav set drugih reformi. Ratifikacija će svakako teći godinu i po do dve godine”.


Svestan velikih očekivanja i želja u Beogradu, izvučenih iz poslednje odluke EU, Jelko Kacin iz Evropskog parlamenta ipak napominje da treba sačekati i videti kako će krenuti proces ratifikacije:

“Za mene je najznačajnije da taj proces krene jer nam to omogućuje da i Srbija ima godišnji izveštaj o svom napretku. Tako da ćemo na jesen kada na naš dnevni red dođe ta ratifikacija imati i moj izveštaj o napretku Srbije, kojeg nažalost u prošloj godini nije bilo jer je proces bio blokiran”.


Iako je pominjana i takva mogućnost, evropski ministri nisu otišli i korak dalje, da evropskoj komisiji daju "zeleno svetlo" za razmatranje zahteva Srbije da dobije status kandidata za članstvo. Savet ministara je samo “primio na znanje kandidaturu Srbije za članstvo u EU" a zvanični Beograd već po ustaljenoj praksi licitira sa mogućim datumima, pa se kao cilj navodi sredina sledeće godine za sticanje statusa zemlje kandidata.
Jako mnogo uslova ima pred nama i mislim da je kontraproduktivno zamarati domaću javnost stalnim tim nadama i očekivanjima.

Milan Pajević kaže da nije bilo realno nadati se da će se bilo šta osim ratifikacije desiti u ponedeljak:

“Jedva je prošla i ratifikacija. I uopšte treba izbegavati preterano podizanje tenzija pred svaku od tih mnogobrojnih stepenica na našem putu ka punopravnom članstvu. Jako mnogo uslova ima pred nama i mislim da je kontraproduktivno zamarati domaću javnost stalnim tim nadama i očekivanjima”.

Istovremeno, treba raditi mnogo odgovornije i zrelije na reformama u zemlji nego što je to činjeno do sada, upozorava Pajević. I šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer je ratifikaciju SSP-a ocenio kao “veoma važan poziv da se nastavi sa procesom reformi".

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

NVO podsećaju na obavezu hapšenja Mladića
Na svakom daljem koraku biće Mladić
Još uvijek niko nije odgovarao za ratnu propagandu
Oboljeli od PTSP-a izloženi stalnoj retraumatizaciji
Lalović i Škiljević osuđeni za zločine na Kuli
Phillips: CIlj Sarajevsko-romanijskog kopusa bila je blokada Sarajeva

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

*****
Pročitajte i ovo:
Beograd ne očekuje promene u politici Brisela za Balkan
'Zeleno svetlo' za Srbiju i dalje zavisi od Haga
Emerson za RSE: Srbija može biti u EU do 2014.
Odmrznut Prelazni sporazum sa Srbijom, priprema se hrvatsko članstvo
XS
SM
MD
LG