Dostupni linkovi

Srpski mafijaši sa hrvatskim putnim ispravama


Novac i falsifikovane putne isprave pronađene kod Bojovića i ostalih, Španija. 13. veljače 2012.
Povodom hrvatskih putnih isprava pronađenih prigodom hapšenja trojice srpskih mafijaša u Španjolskoj hrvatska policija stupila je u kontakt sa španjolskim kolegama, potvrdila je za naš radio glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Jelena Bikić.

„Mogu vam potvrditi da smo stupili u kontakt sa španjolskom policijom i da smo zatražili povratno određene podatke što se tiče hrvatskih putovnica koje su pronađene u pretragama. Potrebno je obaviti određene provjere – obzirom na to radi li se o ukradenim putovnicama, krivotvorenima, tko se njima konkretno koristio... Sada je još rano o tome govoriti“, kazala je Bikić.

Da će se upravo time pozabaviti policija u daljem radu potvrdio je za naš radio dobar poznavatelj problematike, novinar zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Dušan Miljuš.

„Ono što bi ovdje svakako bilo zanimljivo utvrditi u istrazi je – da li su to putovnice koje se vode kao ukradene, pa je za njima raspisana 'objava' da su ukradene, lažni obrasci ili nešto... To će se sve ustanoviti u obradi“, smatra Dušan Miljuš.

Imena koja su bila na putnim ispravama pronađenim kod srpskih mafijaša uhapšenih u Španjolskoj su Damir Ignjatović, Marijan Barišić i Goran Ljubišić.

Ta imena nisu nepoznata hrvatskoj policiji, kaže nam gospođa Bikić.

„Sve ove informacije koje su se pojavile u medijima, uključujući imena koja se navode, nama su otprije poznate. To nisu neki novootkriveni momenti koje policija od ranije nije imala“, pojasnila je Bikić.

Iz toga bi se dalo zaključiti da su se trojica srpskih mafijaša uhapšenih u Španjolskoj još otprije koristila tim hrvatskim iSpravama, i da je to bilo poznato policiji.
Hrvatski mediji su sami napravili malo istraživanje o ta tri imena sa hrvatskih putnih isprava.

Imena na putovnicama

Goran Ljubišić – a to je ime koje je bilo na putovnici kojom se koristio kriminalac Siniša Petrić - na internetu se prema istraživanju hrvatskih medija nigdje niti ne spominje.

Osoba na čije je ime imao putovnicu Bojović, dakle Damir Ignjatović, postoji, ali je iz iz Srbije što se da zaključiti po profilu na Facebooku, a Marijana Barišića je nekoliko. Jednog od njih, Barišića rođenog u selu Rakovac – Motike u općini Banja Luka u Bosni i Hercegovini od 2008. godine traži se kao nestalog preko Hrvatskog iseljeničkog portala, a obitelj ga je posljednji puta vidjela u televizijskom izvještaju kao sudionika komemeracije na Bleiburgu u Austriji svibnja 2008. godine.

Siniša Petrić, Luka Bojović i Vladimir Milisavljević
Siniša Petrić, Luka Bojović i Vladimir Milisavljević
Popularnost hrvatskih putnih isprava među kriminalcima s prostora bivše Jugoslavije policiji je dobro poznata još od početka devesetih godina prošlog stoljeća – najpoznatiji je slučaj nestanka 900 bjanko putovnica iz hrvatskog konzulata u Mostaru 1999. godine, a jednu od njih koristio je i Milorad Luković Legija, ubojica srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Sa njom je – prema Interpolovim podacima - na bijegu od srpske pravde Legija proputovao 6 zemalja: Švicarsku, Austriju, Makedoniju, Grčku, Singapur i Hrvatsku.

U trenutku kada se 2004. godine predao, on je u putovnici izdanoj na ime Vlado Vukmanović imao 26 pečata.

I drugi pripadnici „zemunskog klana“ koristili su hrvatske putovnice, ali i ne samo oni - i Jezdimir Vasiljević zvani „Gazda Jezda“ uhapšen je 2009. godine u Nizozemskoj sa hrvatskom putnom ispravom na ime Ivana Jovića, a radilo se o ispravi ukradenoj 2002. godine tom zagrebačkom umirovljeniku. Svi su podaci ostali nepromijenjeni, osim što je Jezda - nalijepio svoju sliku!

Gospođa Bikić nije željela otkriti jesu li unazad godinu dana zabilježeni slučajevi zloupotrebe hrvatskih putovnica od strane pripadnika srpskog podzemlja.

„Taj fenomen korištenja hrvatskih putovnica što se tiče podzemlja svih zemalja u regiji nije nepoznat – kako hrvatskoj policiji, tako i policiji u susjednim zemljama. Dakle, mi na tom pitanju radimo već dulje vrijeme i kada završimo istragu i po pitanju ovog konkretnog slučaja i kada budemo mogli ići u javnost sa provjerenim detaljima, obratit ćemo se javnosti“, zaključuje Jelena Bikić.
XS
SM
MD
LG