Dostupni linkovi

Crnogorski državni vrh neće na ustoličenje patrijarha Irineja


Mitropolit Amfilohije i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te predsjednik Srbije Boris Tadić na Cetinju, juli 2010
Mitropolit Amfilohije i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te predsjednik Srbije Boris Tadić na Cetinju, juli 2010
Kako najavljuju predstavnici Srpske crkve u Crnoj Gori na nedjeljno ustoličenje novog srpskog patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu otputovaće veliki broj vjernika. Organizovan odlazak potvrđuju i predstavnici prosrpskih partija, ali ceremoniji neće prisustvovati niko od crnogorskih državnih zvaničnika.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović ističe kako uveliko traju pripreme za organizovani odlazak vjernika iz Crne Gore na nedjeljno ustoličenje novog srpskog patrijarha u pećkoj patrijaršiji na Kosovu

,,Dobili smo blagoslov od Mitropolije da svaka crkvena opština , kao što su manastiri Bogoslovija i tako dalje, sami se organizuju i koordinišu aktivnosti oko organizovanja puta za Pećku patrijaršiju. Putovaće se autobusima a ne malim kolima"
, kaže Perović.

RSE:
Kakav odziv očekujete?

Perović: Veliki odziv.Veliki odziv, prosto ne mogu da odu svi koji su zainteresovani.

Od predstavnika opozicije na inauguraciju patrijarha Irineja odlazak su nam potvrdili u najjačoj Socijalističkoj narodnoj partiji.

"Na inauguraciju u nedjelju u ime partije otići će delegacija SNPa koju će, kako se očekuje predvoditi predsjednik Srđan Milić"
, kaže Dragan Koprivica.

Put u Pećku patrijaršiju najavljuju i u Novoj Srpskoj demokratiji. Na pitanje sa kakvim emocijama će prisustvovati događaju na teritoriji druge države čiju je nezavisnost priznala i Crna Gora, portparol Nove Jovan Vučurović odgovara:

"Ustoličenje srpskog Patrijarha je veliki i svečani čin za sve pravoslavne hrišćane, za Srbiju, za Crnu Goru, Republiku Srpsku i cjelokupan srpski narod. Naravno, ovo je prilika da se sjedimo našeg blago počivšeg Patrijarha Pavla, a i da pokažemo da je područje južne srpske pokrajine vječiti i ne prolazni simbol srpske istorije i tradicije."


Crkva druge države


Među velokodostojnicima koji će prisustvovati svečanosti u Pećkoj patrijaršiji, kako je ranije saopšteno, neće prisustvovati niko iz crnogorskog državnog vrha . To je najprije najavio premijer Milo Đukanović, uz izvinjenje što to neće učiniti zbog ranije preuzetih državničkih obaveza.

Isto obrazloženje potom je stiglo i od predsjednika države Filipa Vujanovića koji je u dijelu javnosti i medijima nerijetko prozivan zbog svog blagonaklonog odnosa prema Srpskoj crkvi i mitropolitu Crnogorsko-primorske mitropolije Amfilohiju.

Kako takve odluke komentariše rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović:

"Pa, evo da to prokomentarišem sa najboljim namjerama. Niti zovu crkvu na svoja ustoličenja niti se odazivaju na crkvena ustoličenja.Vjerovatno dosljedno sprovode jedan princip sekularizma, totalne odvojenosti crkve od države pa neka im je sa srećom."


No drugačije tumačenje imaju u Novoj srpskoj demokratiji.

"Možda su i crnogorski zvaničnici bili zauzeti nekim ranije preuzetim obavezama, kako su rekli ali to ipak ne može biti opravdanje za odsustvo sa jednog ovakvog događaja pošto je SPC temelj duhovnosti i Crne Gore. Ocjenjujem da je i ovaj potez inceniran u esktremističkim krugovima crnogorske vlasti i da u DPS još uvijek ne postoji snaga koja bi se oduprla onima koji Crnu Goru vide kao državu podjela i mržnje"
, tvrdi Jovan Vučurović.

Sa druge strane, publicista Rajko Cerović, zastupnik interesa Crnogorske pravoslavne Crkvi, u odluci crnogorskog državnog vrha da ne pošalje svog predstavnika na ustoličenje srpskog patrijarha, vidi nagovještaj zaokreta u odnosu prema Srpskoj crkvi u Crnoj Gori.

"Iako rukovodstvo Crne Gore izbjegava čeoni sudar sa Srpskom crkvom, ipak ima jasnu svijest da se radi o crkvi druge države. To nije crkva crnogorskog naroda, crnogorske tradicije, crnogorske države, crnogorskog identiteta. Tako da taj brak, koji je bio usiljen na neki način, ne može dugo opstati jer svi su oni svjesni da se ne radi o instituciji koja je i malo prijateljska prema crnogorskoj državi. Amfilohije se potrudio da za ovih 20 godina Srpsku crkvu pozicionira kao najvećeg neprijatelja crnogorskog naroda. Prema tome, ovo jeste znak zaokreta, možda ne još konačnog, ali se takav zaokret mora očekivati"
, zaključuje Cerović.
XS
SM
MD
LG