Dostupni linkovi

Nema zaokreta u vrhu Srpske pravoslavne crkve


Hram Sv. Save
Hram Sv. Save

Da li duvaju neki novi vetrovi u vrhu Sprske pravoslavne crkve (SPC)? Da li na to ukazuju poslednja dešavanja, od izbora novih članova Sinoda do brze reakcije povodom dva skandala – jednog vezanog za posetu američkog potpredsednika manastiru Visoki Dečani na Kosovu, a drugog povodom batinjanja narkomana u pravoslavnom centru za odvikavanje od droge u Crnoj Reci.

Najpre je vladika Artemije, u čijoj su eparhiji i manastir Visoki Dečani na Kosovu, oštrim nebiranim rečima koja podsećaju na rečnik klaustrofobičnih devedesetih godina zabranio dolazak američkog potpredsednika Džozefa Bajdena ovom manastiru. Pomalo neuobičajeno, odmah se oglasio Sabor SPC i stavio van snage odluku episkopa Artemija i saopštio gostu iz Amerike da je dobrodošao. Vladika Artemije za naš program kaže:

Vladika Artemije
"Sabor je, ne znam zbog čega, ni zbog koga, i po čijem nagovoru ili pritisku, ne ulazim u to, smatrao da je to skandalozno, da tako nešto nije primereno. I onda je Sabor poništio tu moju odluku. Ja sam ostao pri svom stavu i to je moja izjava."

Novoizabrani član Sinoda SPC, episkop Irinej niški:

"Vladika Artemije je rekao to što je rekao i možda je imao pravo, ali to nije baš mnogo pametno. Nije mnogo pametno da jednom takvom čoveku, moćniku koji dolazi iz Amerike, na takav način saopšti svoje mišljenje. Možda se to moglo reći na neki drugi način. Zato je Sabor i zauzeo drugi stav."

Brzu reakciju vrha SPC neki tumače intervencijom sa najvišeg svetovnog mesta, što ukazuje na črvst zagrljaj države i ckrve, ovoga puta u korist pametne diplomatije. Zatim je izbio skandal sa batinanjem u pravoslavnom centru za odvikavanje od narkomanije u Crnoj reci, opet u ataru vladike Artemija, pa je crkveni vrh reagovao izjavom da batinanje nije poželjan metod odvikavanja od droge. Vladika Artemije nije bio raspoložen za dalji razgovor o spornim pitanjima:

"Slučaj oko kojeg se digla prašina i snimci koji su zaista zastrašujući potiču od pre par godina. Čudi nas ko je taj slučaj sad izvukao iz naftalina i sa kojim ciljem? Sve miriše na to da je u pitanju montiran proces povezan sa posetom Bajdena manastiru Visoki Dečani."


Niški episkop Irinej, opet, za naš program relativizuje ceo slučaj:

"Najbolje je sačekati i proveriti u Crnoj Reci da li je to tačno. Moguće je da se to malo i karikira."


U međuvremenu su izabrani novi članovi Sinoda sa, kako bi se reklo svetovnim jezikom, starim predsedavajućim Amfilohijem Radovićem. Pa opet pitanje – da li to duvaju neki novi vetrovi? Da li na to ukazuje izbor episkopa Grigorija u Sinod, onog istog koji je prošle godine napisao veoma kritično pismo na račun vrha SPC?

Episkop Irinej niški, takođe novoizabrani član Sinoda, odriče takve promene u vrhu Crkve i smatra da se promenio episkog Grigorije:

Mirko Đorđević
"On je sam video da je malo prekardašio i verovatno se korigovao. Sad ne misli tako."

Publicista Mirko Đorđević:

"Sami članovi Sinoda i sam izbor govori o ljutoj borbi koja se vodila na Saboru, a govori i o postignutom kompromisu."


Sociolog iz Londona Jovan Bajford, dobar poznavalac crkvenih kretanja, kaže da je ono što se događa u Ckrvi danas deo prestrojavanja uoči izbora novog Patrijarha, ali da ne vidi da jača reformatorska struja unutar SPC:

"Jer po pitanjima koja su za mene najvažnija, kao na primer odnos SPC prema liku i delu Nikolaja Velimirovića ili njen stav prema holokaustu i jevrejskoj zajednici, antisemitizmu, zatim stav prema ideji evropske Srbije i kada je reč o uticaju crkve u demokratskom društvu, mogu reći da su oni ljudi koje bih ja smatrao reformatorima u javnom životu potpuno nevidljivi, i ne znam za koje bih episkope danas rekao da su u tom smislu reformatori."


Jovan Bajford kaže da ako i duvaju neki novi vetrovi u vrhu SPC to nisu oni koje očekuje demokratski deo javnosti, i skreće pažnju na neka pogrešna tumačenja koja se mogu čuti povodom izbora novih članova Sinoda:

"Na neki način, meni se čini da je vrlo problematično to što se u nekim medijima može pročitati da su justinovci u okviru Srpske pravoslavne crkve nekakvi reformatori, i tako dalje. Svako ko poznaje dela Justina Popovića i ko zna šta su ti isti justinovci, vladike, radili proteklih 20 godina, zna da teško ikada može nešto dobro da proistekne iz njihovog većeg uticaja."


Publicista Mirko Đorđević je takođe sasvim određen u tumačenju značaja izbora novih članova Sinoda SPC, jer je starim istekao mandat, a Patrijarh Pavle se nalazi već drugu godinu u bolnici i javnost ne zna tačno da li on uopšte ima uvida u to šta se događa u vrhu Crkve:

"Činjenica da Amfilohije ostaje, a i njemu je bio istekao mandat, govori o tome da velikih promena neće biti ili ih, barem, neće biti skoro."
XS
SM
MD
LG