Dostupni linkovi

Rakić kaže da Srpska lista želi samo mir


Goran Rakić na konferenciji za novinare Srpske liste u Severnoj Mitrovici, 22. novembar 2022.
Goran Rakić na konferenciji za novinare Srpske liste u Severnoj Mitrovici, 22. novembar 2022.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici da Srbi samo žele mir.

Konferencija je održana u utorak, 22. novembra, nakon razgovora koje su tokom noći imali sa najvišim vrhom državnog rukovodstva Srbije, predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrima i direktorom Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem.

„Molim Prištinu da ne dižu tenzije i ne upotrebljavaju silu. Nadam se da nećemo morati da se branimo od Kurtijevog nasilja“, rekao je Rakić.

Naveo je da je Zajednica srpskih opština plod međunarodnih sporazuma i da Srbi sa Kosova samo traže da se potpisani sporazumi sprovedu onako kako je to u Briselu dogovoreno.

"Želimo da živimo mirno i svoji na svome“, rekao je Rakić. Istakao je da su „tri kapi prelile čašu“, navodeći smenu direktora policije za sever Nenada Đurića, odluku o tablicama i formiranje Zajednice srpskih opština na koje, kako je rekao, čekaju 10 godina.

Na konferenciji za novinare pored gradonačelnika sa severa Kosova koji su podneli ostavke, bio je prisutan i Ivan Todosijević, funkcioner Srpske liste i bivši poslanik u Skupštini Kosova.

Todosijević je u ponovljenom suđenju osuđen na godinu dana zatvora zbog “širenja mržnje i netrpeljivosti“.

Todosijević, kome je 2021. dva puta odlagano izdržavanje zatvorske kazne, osuđen je zbog govora mržnje u izjavi o Račku, odnosno zato što je rekao da je "povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak".

„Todosijevića su optužili samo zbog izgovorene reči. Zamislite tu njihovu demokratiju i ljudska prava u kome osuđuju čoveka zbog izgovorene reči“, rekao je predsednik Srpske liste.

Rekao je da specijalne jedinice policije „svakodnevno maltretiraju ljude i da se to ne može trpeti i da su na severu izgrađene četiri nove baze specijalnih jedinica".

Srbi su napustili institucije Kosova na severu nakon odluke Vlade Kosova o preregistraciji automobila sa nelegalnih KM tablica koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija u legalne RKS (Republika Kosovo).

Konferencija za medije u Severnoj Mitrovici održana je dan nakon neuspelih pregovora u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija uz posredovanje evropskog šefa diplomatije Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti odložio je sprovođenje druge faze odluke o registarskim tablicama za 48 sati na severu Kosova. Druga faza po planu Vlade Kosova predviđala je izricanje novčanih kazni.

Zahtev za odlaganje od 48 sati uputile su Sjedinjene Države koje su razočarane što lideri Kosova i Srbije nisu uspeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Boreljom o rešenju aktuelne krize na Kosovu.

XS
SM
MD
LG