Dostupni linkovi

Srpska lista: Kurti crta metu pripadnicima srpske zajednice na sjeveru Kosova


Lideri Srpske liste u Zvečanu, jun 2.
Lideri Srpske liste u Zvečanu, jun 2.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti neosnovano optužuje i crta metu na čelo pripadnicima srpske zajednice na sjeveru Kosova jer ne pristaju na kršenje osnovnih ljudskih prava, ocijenjeno je iz Srpske liste.

Najveća partija kosovskih Srba tako je reagoovala na Kurtija koji je danas tokom sjednice Skupstine Kosova o situaciji na sjeveru zemlje pročitao imena ljudi koji su navodno bili uključeni u incidente na sjeveru ove sedmice.

"Koliko je farsa sve ono što je Kurti rekao danas u Skupštini govori i podatak da je za kriminalce i organizatore protesta označio časne ljude, žene, invalide, pa čak i neke koji su u bolnici, i nedeljama unazad nisu na severu Kosova", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Poručili su da je Kurtijevo izlaganje prepuno laži, kao i da "Srbi žele mir, slobodu i nazad svoje zgrade opština".

U Skupštini Kosova vodi se debata o tenzijama na sjeveru gdje se Kurti izjasnio o situaciji i poljuljanim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

On je tokom obraćanja, pravdajući svoju odluku o slanju specijalne policije na sjever rekao da su novi gradonačelnici opština bili u pratnji snaga bezbednosti jer je neophodno osigurati njihov nesmetan ulazak u opštinske objekte. On je naglasio da to nije politička odluka.

Zbog situacije na sjeveru Kosova, dvojica zapadnih diplomata, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, sledeće nedelje posetiti Kosovo i Srbiju.

Protesti u tri opštine na sjeveru Kosova, području naseljenom većinom Srbima, počeli su 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada u znak protesta protiv ulaska novoizabranih albanskih predsednika opština Zvečan, Zubin Potok. i Leposavić u njih.

Premijer je, između ostalog, rekao da ovi protesti nisu volja Srba koji žive u tim opštinama, već ih organizuje zvanični Beograd.

Podsjetimo, izbori u četiri opštine na severu, naseljene većinom Srbima, održani su 23. aprila nakon ostavke predsednika opština iz Srpske liste – najveće stranke kosovskih Srba – u novembru prošle godine. Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne prihvata nove gradonačelnike.

Protesti koji su zbog toga usledili eskalirali su 29. maja, kada su mirovne trupe KFOR-a intervenisale u Zvečanu "da bi izbegli sukobe između strana i da bi rizik od eskalacije sveli na minimum". Napalo ih je nekoliko nasilnih demonstranata, za koje Vlada Kosova kaže da su "arpske zločinačke bande". Povređeno je 30 vojnika KFOR-a.

Sjedinjene Države i saveznici rekli su da upotreba sile podriva napore za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i pozvali na smirivanje situacije.

Kosovski premijer Albin Kurti i dalje brani postupke kosovske policije, koja je, uprkos otporu lokalnog stanovništva, asistirala da se u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova postave novi albanski gradonačelnici.

XS
SM
MD
LG