Dostupni linkovi

Srpska lista: Odbijeno da se sklone specijalci, a da ostane odluka o tablicama


Kosovske specijalne policijske snage na graničnom prelazu Jarinje, 28. septembar 2021.
Kosovske specijalne policijske snage na graničnom prelazu Jarinje, 28. septembar 2021.

Srpska lista je odbila da Specijalne jedinice policije Kosova na severu zameni KFOR jer je predloženo da se kosovski specijalci zamene vojnicima KFOR-a, a da na snazi ostane odluka o ukidanju srpskih registarskim tablicama.

Srpska lista, vodeća partija Srba na Kosovu, tako je reagovala na navode ministra policije Kosova Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla) da Srbi nisu prihvatili ponudu da NATO misija KFOR zameni kosovske specijalce, uz ocenu da Srpska lista ima "duboko političke ciljeve, kako bi naštetila suverenitetu Kosova".

"U konsultaciji sa našim građanima smo ovakav predlog jednoglasno odbili. Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrednost moderne Evrope decenija unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima", navodi se u saopštenju Srpske liste.

U četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok - gradonačelnici su iz Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Oni se gotovo sve vreme nalaze na barikadama sa loklanim stanovništvom, koji već deveti dan blokira granične prelaze Jarinje i Brnjak - sa zahtevom da se povuče odluka kosovskih vlasti o srpskim registarskim tablicama i da se povuku Specijalne jedinice policije Kosova.

Srpska lista dodaje u saopštenju da će Srbi na barikadama ostati "koliko god bude potrebno, jer se ne mire sa namerom Prištine da nas stave u kaveze".

"Laž je da nas pogađa nacionalnost onoga ko nam skida tablice, već sama namera da se one skinu. Pa ma koju uniformu taj neko nosio",saopšteno je.

Iz Srpske liste su još jednom zatražili da se situacija vrati na stanje pre 20. septembra, kada je Vlada Kosova počela da realizuje odluku o tablicama.

Sve vreme se vodi intezivna diplomatska aktivnost u cilju prevazilaženja napetosti između Koosva i Srbije, a najviši zvaničnici EU i NATO-a pozivali su obe strane da ulože napore i rade na deeskalaciji situacije u ovom delu Kosova.

XS
SM
MD
LG