Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pitanje vlasništva nad crkvenom imovinom predmet polemika


Manastir Ostrog - ilustrativna fotografija
Pitanje odnosa crkve i države odnosno pitanje vlasništva nad crkvenom imovinom gotovo je dežurna tema u Crnoj Gori. Osim što je predmet oštre polemike između predstavnika crnogorske i srpske pravoslavne crkve, nerijetko se čuju različiti glasovi unutar vladajuće garniture u Crnoj Gori.

Tako je predsjednik Filip Vujanović u intervjuu za današnji list Dan negirao nedavne tvrdnje predsjednika parlamenta kako će država preuzeti crkvenu imovinu uključujući i manastir Ostrog.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović poručio je u intervjuu za današnji list Dan kako se "država neće miješati u unutrašnja crkvena pitanja" , precizirajući da se to odnosi na manastir Ostrog i sve druge crkve i hramove, koji pripadaju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Vujanović je dodao kako mu nije poznat primjer moderne države u kojoj su, kako je istakao, mimo svih principa, crkve i bogomolje proglašene državnom imovinom. Takvo mišljenje predsjednika države bitno odudara od mišljenja predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića koji smatra da država treba da preuzme vlasništvo nad imovinom Srpske Crkve u Crnoj Gori.

Koliko je crkva dužna i bilo koja druga vjerska zajednica da poštuje državne propise i zakone, toliko je važno da i država poštuje crkvene propise, a naravno da poštuje i crkvenu imovinu.
Komentarišući posljednju izjavu Vujanovića rektor Cetinjske Bogoslovije Gojko Perović primjećuje kako se Vujanović mnogo bolje snalazi od Krivokapića kada su u pitanju principi funkcionisanja sekularne države.

"Koliko je crkva dužna i bilo koja druga vjerska zajednica da poštuje državne propise i zakone, toliko je važno da i država poštuje crkvene propise, a naravno da poštuje i crkvenu imovinu. Ono što kod mnogih političara i mnogih djelatnika u Crnoj Gori izaziva određenu zabunu su neki primjeri s kraja XIX vijeka kada je u pitanju odnos države i crkve u Crnoj Gori, ali ljudi zaboravljaju da je tada pravoslavna crkva imala status državne vjere i da je bilo veoma teško razdvojiti i razlikovati državne od crkvenih instituicija. Svaki argument, sa koje god strane da pristupi, ukazuje na to da treba poštovati odvojenost crkve od države i mislim da je predsjednik Vujanović dosljedan u tome i da pokazuje kako se treba prema tome odnositi".

U skladu sa propisima, a ne željama

Kako u vladajućoj Demokratskoj partiji Socijalista komenariše bitne razlike u izjavama njihovog potpredsjednika Filipa Vujanovića u odnosu na izjave predsjednika koalicione Socijalemokratske partije Ranka Krivokapića.

Rajko Kovačević, Foto: Savo Prelević
Portparol Rajko Kovačević primjećuje kako mediji pojednostavljuju priču isticanjem, kako kaže, navodnih namjera države da otima crkvenu imovinu.

"Suština je nešto sasvim drugo, odnosno da postoji opravdanost za preispitivanje vlasništva na pravoslavnim crkvama i manastirima, uvažavajući stanovišta o tome ko ih je gradio, čije su vlasništvo bile do nasilnog oduzimanja, a država je tu da obezbijedi da se, ukoliko se pokrenu ta pitanja, rješavaju po pravdi, Ustavu i zakonu. Ništa više ni manje od toga".

RSE:
Ne mislite da postoji bilo kakvo bitnije mimoilaženje po tom pitanju između DPS-a i SDP-a?

Kovačević: Da. Upravo tako.

U nedavnom intervjuu Radiju Crne Gore, a potom i za sarajevski nedjeljnik Dani, predsjednik skupštine Ranko Krivokapić naglasio je kako se crkve i manastiri u Crnoj Gori, uključujući i najveću pravoslavnu svetinju Ostrog moraju vratiti u vlasništvo države što je bio povod za oštre reakcije u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC-a u kojoj su Krivokapića nazvali srbofobom.

Na pitanje kako komentariše stav Krivokapica kako pravoslavne crkve i manastiri u Crnoj Goru u međuvremenu moraju biti dostupni i vjernicima srpske i crnogorske crkve, rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović odgovara:

"To komentarišem kao bukvalno miješanje u pravila i principe crkvenog života. Kao što on kao predsjednik parlamenta, služeći zakonima, a ne nečijim željama, tako i crkva i vjerski objekti u Crnoj Gori isto tako mogu da budu korišćeni samo u skladu sa crkvenim propisima, a ne sa nečijim željama, makar to bile i želje predsjednika parlamenta. On takvim najavama debelo narušava principe odvojenosti crkve od države i promoviše bezakonje kada je riječ o životu crkve u Crnoj Gori."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG