Dostupni linkovi

Predsjednik Šri Lanke proglasio vanredno stanje zbog protesta


Pristaše marksističke koalicije stranke Nacionalna narodna moć (Jathika Jana Balawegaya) na obilježavanju Međunarodnog praznika rada, 1. maja 2022.
Pristaše marksističke koalicije stranke Nacionalna narodna moć (Jathika Jana Balawegaya) na obilježavanju Međunarodnog praznika rada, 1. maja 2022.

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio je vanredno stanje, čime je proširio ovlaštenja vojske usred povećanog broja protesta protiv vlade.

Proglas o vanrednom stanju vojsci daje ovlaštenja da hapsi i pritvara ljude te kontroliše javne proteste, što je inače isključivo nadležnost policije.

Opšti štrajk širom Šri Lanke otežao je rad škola, javne uprave i trgovina, a desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice kako bi tražili ostavku predsjednika i njegove vlade.

Crne zastave okačene su u gradovima dok su se odvijale demonstracije širom zemlje, a naglo se smanjio broj dolazaka na posao u kancelarijama javne uprave, privatnog sektora i škola, rekli su vladini zvaničnici.

Željezničke usluge su takođe potpuno obustavljene.

Više od 3.000 radnika iz glavne izvozno-proizvodne zone u zemlji takođe je prestalo sa radom i pridružilo se protestu u blizini glavnog grada.

Studentski protest sa oko 3.000 učesnika ispred zgrade parlamenta razbijen je nakon napete situacije.

Dugi redovi stvorili su se na benzinskim pumpama širom zemlje.

Protesti u zemlji nizali su se prošlog mjeseca, uključujući i jedan ispred kancelarije predsjednika u Kolombu na kojem je zatraženo da predsjednik i njegov brat, premijer Mahinda Radžapaksa, podnesu ostavke u vrijeme kada se zemlja suočava sa povećanjem životnih troškova i nestašicom goriva, lijekova i plina.

Šri Lanka je ostala bez američkih dolara potrebnih za uvoz goriva, plina, lijekova i neophodnih prehrambenih proizvoda.

Vlada se za pomoć obratila Međunarodnom monetarnom fondu, Azijskoj razvojnoj banci, Svjetskoj banci, Indiji i Kini.

XS
SM
MD
LG