Dostupni linkovi

Šri Lanka uvela policijski čas i blokadu društvenih mreža usred protesta


Kolombo, 2. aprila 2022.

Vlada Šri Lanke blokirala je pristup društvenim medijima i uvela policijski čas od 36 sati, nakon protesta protiv nestašice hrane i goriva.

Predsednik Gotabaja Rajapaksa izdao je obaveštenje kojim zabranjuje bilo kome da bude na bilo kom javnom putu, u parku, u vozovima ili na obali mora, osim ako nema pismenu dozvolu vlasti, prenosi BBC.

Policijski čas je počeo u subotu u sumrak.

Blokirani sajtovi društvenih medija uključuju Facebook, Twitter i Instagram.

WhatsApp takođe ne radi, a korisnici mobilnih telefona dobili su poruku u kojoj se kaže da je to "prema uputama Regulatorne komisije za telekomunikacije".

Stroga ograničenja imaju za cilj da spreče nove proteste, nakon što su u četvrtak mase optužene da su zapalile vozila u blizini predsednikove privatne rezidencije.

Vojska je od tada raspoređena i sada ima moć da uhapsi osumnjičene bez naloga.

Ostrvska država je usred velike ekonomske krize. To je delom uzrokovano nedostatkom deviza, koji se koriste za plaćanje uvoza goriva.

Suočeni sa nestankom struje koji traju pola dana ili više, i nedostatkom goriva i osnovnih namirnica i lekova, gnev javnosti je dostigao novi maksimum.

Protest u četvrtak ispred kuće predsednika Rajapakse u Kolombu počeo je mirno, ali učesnici su rekli da su stvari postale nasilne nakon što je policija ispalila suzavac, vodene topove i takođe pretukla prisutne.

Demonstranti su uzvratili policiji tako što su je gađali kamenicama.

Najmanje dvadesetak policajaca je navodno povređeno tokom sukoba, navodi zvaničnik na koji se poziva novinska agencija Rojters.

U petak su uhapšena 53 demonstranta, a lokalni mediji javili su da je pet novinarskih fotografa privedeno i mučeno u policijskoj stanici. Vlada je saopštila da će ispitati ovu drugu tvrdnju.

Uprkos gušenju, protesti su nastavljeni i proširili su se na druge delove zemlje.

Demonstranti u prestonici nosili su plakate sa pozivom na ostavku predsednika. Demonstracije označavaju ogroman preokret u popularnosti gospodina Rajapakse, koji je došao na vlast sa većinom glasova 2019. godine, obećavajući stabilnost i "snažnu ruku" da vlada zemljom.

XS
SM
MD
LG