Dostupni linkovi

Napadi u Šri Lanki osveta za Novi Zeland?


Policija na mjestu napada na crkvu u Negombu, 21. april
Policija na mjestu napada na crkvu u Negombu, 21. april

Dva dana nakon serije terorističkih napada na crkve i hotele u Šri Lanki, "Islamska država" je preuzela odgovornost za ubistvo više od 320 osoba, ali ta grupa nije predočila nikakve dokaze za ovu tvrdnju.

Vlasti u Kolombu, međutim, optužile su malo poznata grupa pod imenom Nacionalni tovhid džamat (NTJ), da je uz još jednu domaću i podršku izvana izvela seriju samoubilačkih napada na crkve i hotele u Šri Lanki u kojima na Uskrs ubijeno skoro 300 ljudi, ranjeno 500.

U obraćanju parlamentu u utorak, ministar odbrane Šri Lanke, Ruwan Wijewardene (Ruvan Vidževardene) je rekao da su napadi bili osveta za prošlomjesečne napade na dvije džamije na Novom Zelandu, i da je, osim NTJ, u napad umiješana još jedna - Džamijatul milatu Ibrahim.

Ove se grupe za razliku od "Islamske države" nijesu oglašavale.

Nakon što su juče priznali da su od početka aprila dobijali upozorenja, da su napadi neposredni i izvinili što ništa nijesu preduzeli, ministar odbrane Šri Lanke je danas u obraćanju parlamentu saopštio sljedeće:

"Inicijalna istraga je otkrila da je ovo osveta za napad na džamije na Novom Zelandu", rekao je ministar Ruwan Wijewardene dodajući: "Napade je izvela Nacionalna tovhid džamat zajedno sa Džamijatu milatu Ibrahim (JMI)".

Ministar nije detaljnije objasnio zašto vlasti vjeruju da su napadi povezani sa ubistvom 50 muslimanskih vjernika u dvije džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu 15. marta, koji je izveo jedan napadač, koji je tvrdio da je bijeli supremacista.

"Islamska država" je danas preuzela odgovornost za napad javila je Amaq njihova medijska agencija. Dokaze za ove tvrdnje međutim nijesu ponudili, navodi Reuters.

Izvori iz američkih obavještajnih službi, prema Reutersu, navode da napadi nose neke od oznaka koje su imali napadi "Islamske države" iako su oprezni, budući da su oni ranije preuzimali odgovornosti za napade bilo da su bili ili ne umiješani u njih.

Premijer Ranil Wickremesinghe (Vikremesinge) je rekao parlamentu da istražitelji provjeravaju veze iz inostranstva.

Među 40 uhapšenih, prema vladinim i vojnim izvorima, je i jedan Sirijac kojeg ispituju u vezi bombi.

The Washington Post je izvijestio citirajući neimenovane izvore iz američkih agencija za provođenje zakona da su agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) poslani u Šri Lanku da bi pomogli u istrazi. FBI je ponudio ekspertizu u provjeri dokaza, i analize izvora iz njihovih data baza. Danas su u Kolombo stigli i britanski antiteroristički stručnjaci.

Više od 200 žrtava napada u Šri Lanki
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Za sada se, niti jedna od ove dvije grupe nije oglasila i preuzela odgovornost za napade, ali optužbe u svakom slučaju otvaraju pitanje o tome ko je Nacionalni tovhid džamat.

Grupa je, kako se vjeruje, nastala otcjepljenjem od još jedne tvrdolinijaške islamističke grupe, koja operiše u ovoj zemlji pod imenom Šri Lanka tovhid džamat (SLNTJ). Iako relativno nepoznata van, ova je grupa u samoj Šri Lanki poznata. Njihov sekretar Abdul Razik uhapšen je 2016. godine, zbog izazivanja mržnje prema budistima. Nakon hapšenja se izvinio.

Pojedini izvještaji takođe dovode u vezu grupu Nacionalna tovhid džamat sa vandalizovanjem budističkih hramova u Mavaneli, kada su prošlog decembra uništena lica budinih statua ispred hrama.

Ali kako navodi BBC, NTJ je ekstremistička ivična grupa u inače maloj religijskoj zajednici. Od ukupno 21 milion stanovnika samo 9.7 posto njih su muslimani.

Njivo prisustvo na socijalnim mrežama takođe je rijetko. Iako grupa ima svoju Facebook stranicu, osvježava se tek svake nekolike sedmice. Navodi se i da Twitter stranica Nacionalnog tavhed džamata nije osvježavana od marta 2018. Web sajt grupe takođe je ofline iako, kako se navodi, nije jasno da li je namjerno ugašen nakon nedjeljnih napada.

Portparol vlade Rajihta Senaratne (Radžita), je novinarima u ponedjeljak u Kolombu rekao da je bilo "nekoliko upozorenja od stranih obavještajnih agencija o neposrednim napadima". I to nije jedino upozorenje koje su zvaničnici dobijali.

Ministar komunikacija Šri Lanke, Harin Fernando, tweetovao je dokument koji je navodno dobio od šefa policije Šri Lanke, ranije ovog mjeseca.

Dokument je eksplicitno pominjao NTJ-skraćenicu za Nacionalna tovhid džamat, kao i upozorenje da grupa planira napade na crkve i Indijski visoku komisiju. U dokumentu se takođe pominje Mohamed Zahran, lider NTJ-a.

Imajući u vidu da je ova grupa prilično mala, zvaničnici Šri Lanke ne vjeruju da su djelovali samostalno, već da su imali podršku izvana.

"Obavještajni sektor je izvijestio da međunarodne terorističke grupe stoje iza lokalnih terorista", rekao je predsjednik države Maithripala Sirisena (Maitripala).

"Međunarodna pomoć se biti tražena da im se suprotstavimo", poručio je.

U Šri Lanki, gdje je juče proglašeno vanredno stanje i vojsci data široka ovlaštenja, danas je dan žalosti za žrtvama uskršnjih napada. Počele su i prve masovne sahrane.

Portparol UNICEF-a Cristophe Boulierac (Kristof Bulier) je danas izjavio da su među 290 ubijenih u nedjelju, 45 djece. Među žrtvama su osim građana Šri Lanke i stranci iz najmanje 12 država, njih 38 poginulih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG