Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Proslava Božića: Molitva za mir na Bliskom istoku


Okićeni Betlehem
Božić se, manje više, slavio u cijelom svijetu. Ljudi razmjenjuju darove i tople pozdrave obilježavajući time datum rođenja Isusa Krista. Hiljade se vjernika okupilo na Manger trgu gradića Betlehema, na palestinskoj Zapadnoj obali, gdje se, vjeruje se rodio Isus.

Kao i obično, u Vatikanu je papa Benedikt XVI predvodio svečanu badnju misu u bazilici Svetog Petra. Čelnik Rimokatoličke crkve, koja broji milijardu i 200 miliona pristalica, molio se za mir na Bliskom istoku. Upozorio je i na štetu koju ekstremisti čine u narušavanju religijske sloge, te pozvao na okončanje krvoprolića u Siriji.

"Pomolimo se za Libanon, Siriju i Irak, i njihove susjede. Neka bude mir u tom području, neka kršćani u tim zemljama, gdje je naša vjera rodjena, mogu nastaviti živjeti, i da zajedno s muslimanima izgrade zemlju u kojoj mogu živjeti zajedno u miru božjem.“

"Pomolimo se i za Palestinu i Izrael da nadju načina života u miru i slozi.“

Na misi u Crkvi Kristova rodjenja u Betlehemu prisustvovali su palestinski predsjednik Mahmud Abas i premijer Salam Faje. Latinski patrijarh Jerusalema, Fuad Tval, pozdravio posjetitelje crkve, riječima:

"Svim našim dragim hodočasnicima koji govore engleski, želimo dobrodošlicu u Svetoj zemlji, a vašim porodicama sretan Božić. Srdačne želje upućujem i svima koji su se u Betlehemu pridružili našem slavlju, a posebno onima koji se osjećaju napušteno. Vi ste u našim molitvama za sretnu i ispunjenu novu godinu, punu zdravlja, blagoslova i prosperiteta."

Djeca su, u mnogim zemljama, čekala Djeda Mraza i, naravno, poklone. Koliko njih je ove godine spoznalo da im darove kupuju roditelji, a ne u crveno obučeni dobri djedica sa Sjevernog pola. Usput budi rečeno, mladi su naučnici ustvrdili kako se Djed Mraz, na svojim saonicama, mora kretati brže od svjetlosti, da bi stigao svoj posao obaviti u jednoj noći.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG