Dostupni linkovi

Srednjoškolac iz Italije odabrao školovanje u Srbiji


Tobijas Kolanđelo
Tobijas Kolanđelo

Devetnaestogodišnjem Italijanu Tobijasu Kolanđelu (19) toliko se dopala Srbija da je tromesečnu stručnu praksu, koju je trebalo da pohađa u okviru programa ’’Interkultura’’, produžio jednogodišnjim školovanjem u Gornjem Milanovcu. Druženje sa novim prijateljem Tobijasovi drugari nazivaju svojevrsnom školom tolerancije.

Tobijas se pre šest meseci bez razmišljanja uključio u program interkulturalne razmene srednjoškolaca, s obzirom na pozitivno iskustvo njegovog brata blizanca koji već pohađa nastavu u Finskoj. Za Srbiju se opredelio na osnovu oskudnih znanja koja je sakupio putem interneta.

U septembru je došao u gornjomilanovačku gimnaziju ’’Takovski ustanak’’ sa namerom da tu ostane tri meseca, ali je doneo odluku da u gradu pod Rudnikom završi treći razred.

"Ceo svet mora da vidi da su Srbi dobar narod", kaže Kolanđelo, a kada je u pitanju školski program u Srbiji, kaže da mu je najteže palo gradivo iz prirodnih nauka, za koje tvrdi da je znatno teže nego u njegovoj domovini.

Jezik je naučio kroz druženje i gledajući televiziju, a po sopstvenom priznanju, najviše poteškoća stvaraju mu padeži.

"Pričao sam i gledao televiziju. Ovde su sve emisije na originalnom jeziku, a ima i prevod. To je bilo vrlo bitno za mene da naučim jezik, jer znam dobro engleski, a sa prevodom sa naučio i srpski", priča.

Novi drugari u Srbiji imaju samo reči hvale za vršnjaka iz Italije. Zajedno sa njim vreme uglavnom provode na košarkaškom terenu ili tokom vikenda u nekom od lokalnih kafića.

Anketa - Italijan u gimnaziji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
Direktan link

U okviru programa ’’Interkultura’’, u razmeni učenika sa nekom od škola iz inostranstva trenutno učestvuje 13 gornjomilanovačkih gimnazijalaca.

Olivera Stevanović, profesorka franuskog jezika i volonterka u projektu Interkultura, kaže da je razmena kultura veoma bitna za mlade ljude kako bi stekli jaku životnu osnovu.

"Mislim da je razmena kultura ono što je osnov svega. Bitno je za ovaj grad i za ovu školu da su oni koji je trebalo da shvate shvatili na vreme da je ’’Interkultura’’ organizacija koja će doneti mnogo dobra školi, gradu i svim đacima pojedinačno", navodi Stevanovićeva.

XS
SM
MD
LG