Dostupni linkovi

Srednjoškolci iz Uba spasavaju pse lutalice


Đaci će napraviti još tri drvene kućice sa termo izolacijom
Đaci će napraviti još tri drvene kućice sa termo izolacijom

"Izgradnjom kućica za napuštene pse, obezbedićemo im preko potreban krov nad glavom u ledenim zimskim danima", kaže Miroslav Tadić, učenik II-6 odeljenja srednje Tehničke škole iz Uba, oko 60 kilometara jugozapadno od Beograda.

U želji da napuštenim uličnim psima na području njihovog grada pomognu i obezbede sklonište od zime, on i njegovi drugovi iz škole pokrenuli su projekat izgradnje kućica koji su nazvali "Dom za sve nas".

Budući mašinbravari akciju sprovode i uz pomoć profesora, a zahvaljujući ljudima koji su u tu svrhu donirali materijal i novac.

“Do sada smo napravili dve kućice u koje može da stane nekoliko pasa. Osim što su komforne, one su i solidno građene, imaju metalnu konstrukciju, sklopljene su od čvrstih i vodootpornih OSB ploča, koje su obložene stirodurom sa unutrašnje strane kako bi kucama bilo toplo. Krov je prekriven tegolom. Kućice smo i prelakirali, tako da su i veoma lepe”, priča Miroslav i dodaje da je jedini cilj akcije da se spreči smrzavanje napuštenih pasa.

Za projekat srednjoškolaca, samo reči hvale ima doktor veterine Nenad Kusurović, upravnik ubskog Prihvatilišta za pse.

Kućice će, kako kaže, u dogovoru sa opštinskim i rukovodstvom Javnog komunalnog preduzeća "Đunisa" biti postavljene na različitim mestima u gradu, pričvršćene i obezbeđene video nadzorom, kako bi se sprečilo njihovo uništavanje, premeštanje ili krađa.

U narednim danima, đaci će napraviti još tri drvene kućice sa termo izolacijom, ali nešto manje od dosadašnjih. Toliko trenutno imaju neophodnog materijala obezbeđenog od donatora, koji takođe žele da ublaže muke "lutalicama", prepuštenim na milost i nemilost ulice i oštre zime koja je u toku.

Firma "Dekor Lux" darovala je kompletan materijal za tri kućice srednje veličine, a pozivu su se odazvala još dva ubska preduzeća i poklonila ono što imaju u svojoj ponudi: "Agromaks" OSB ploče, a stovarište "Atlas 2009" tegolu.

Ostatak materijala neophodnog za gradnju nabavljen je zahvaljujući novčanoj pomoći nekoliko Ubljana kao i školskog pedagoga Siniše Milaka, koji je i sam učestvovao u osmišljavanju projekta.

Budući mašinbravari akciju sprovode i uz pomoć profesora, a zahvaljujući ljudima koji su u tu svrhu donirali materijal i novac
Budući mašinbravari akciju sprovode i uz pomoć profesora, a zahvaljujući ljudima koji su u tu svrhu donirali materijal i novac

Nastavnik praktične nastave u Tehničkoj školi Sreten Obradović poziva građane Uba da podrže projekat "Dom za sve nas". Osim što je nadgledao radove, on je i učestvovao u izgradnji kućica.

“Ovo je plod dugogodišnje edukacije koju mi sa učenicima ubskih osnovnih i srednjih škola sprovodimo od 2011. godine. Kao rezultat te edukacije, učenici su došli na ideju da uz pomoć svojih profesora na časovima praktične nastave naprave prve kućice za pse”, kaže Kusurović.

Učenici su spremni da, ukoliko nađu sponzore, nastave sa realizacijom projekta i apeluju na sugrađane da ublaže muke uličnih pasa donacijom gotovih kućica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG