Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srednja klasa: Tri priče iz regiona


Radnici koji su nekada bili srednja klasa danas su većinom bez posla i plata ili su slabo plaćeni, te su štrajkovi postali svakodnevni u svim zemljama regiona.
Pojam srednja klasa svoje izvore vuče iz teorije o dvoklasnom društvu. Na margini te, zapravo filozofske rasprave, zaključeno je kako bi svako društvo s kraja XIX i početka XX stoljeća zapravo trebalo imati jedan građanski sloj koji se ne može pripisati, ni kapitalistima, ni proletarijatu.

Taj, tada nazvani srednji sloj, trebao je biti jezičac na vagi između dvije oprečne opcije, dajući društvu onu neophodnu stabilizirajuću snagu. Srednji se sloj, s razvojem socijalne ideje i razvijenog kapitalizma, zaokruživao, od ljudi zaposlenih u raznim administracijama i školama, do visokoprofiliranih ljekara, arhitekata, pravnika ili novinara.

Prema zaradama srednje klase, računao se standard nekog društva. Dobar život ili propadanje tog sloja, bio je uvijek lakmus papir stanja u samoj državi.

Gdje je sada srednja klasa?

Kako to izgleda na Balkanu, u prvom desetljeću trećeg milenija? Pogledajte priloge iz Srbije, BiH i Crne Gore:

Srednja klasa - Srbija
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:13 0:00


Srednja klasa - BiH
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00


Srednja klasa - Crna Gora
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    Novinarstvom se počela baviti 1998. godine u Radiju Crne Gore. Od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE, te urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG