Dostupni linkovi

Srebreničanin Behudin Husić pušten iz pritvora


Srebrenica
Srebrenica

Behudin Husić, jedan od osumnjičenih za ubistvo u takozvanom predmetu "Srebrenički proces", pušten je u utorak, 21. septembra iz pritvorske jedinice u Bijeljini na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (BiH).

To je, za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila njegova advokatica Mirna Avdibegović.

“Napustio je pritvorsku jedinicu, ali još nemam rješenje, tako da ne znam da li su određene mjere zabrane”, rekla je Avdibegović za RSE.

Behudin Husić uhapšen je 14. septembra u mjestu Špionica kod Srebrenika na sjeveru BiH po međunarodnoj potjernici koju je raspisao Okružni sud u Bijeljini.

Iz SIPE je ranije navedeno da je Husić uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 371. Krivičnog zakona Fedeacije BiH, „nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari".

Pored Husića, osumnjičeni su i Samir Avdić, Ahmo Harbaš i Nedžad Hasić, koji je uhapšen 2020. godine, a nakon sedam mjeseci uz mjere zabrane je pušten iz pritvora.

Ustavni sud BiH ukinuo je u novembru 2012. godine presudu Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) od 25. juna 2009. godine prema kojoj je Samir Avdić osuđen na kaznu od pet godina zatvora za ubistvo Muniba Mustafića u avgustu 1995. godine na području Srebrenice.

Grupu Srebreničana koji su preživjeli genocid u julu 1995. tadašnje mirovne snage u BiH- IFOR-a u proljeće 1996. predale su u ruke policije RS-a.

Tužilaštvo RS-a teretilo je ovu grupu za ubistva četiri Srbina iz Milića kod Srebrenice 2. maja 1996. godine, dok su Avdić i Hasić optuženi i za ubistvo Muniba Mustafića iz Srebrenice. Suđeno im je u odsustvu 1998. godine, a Sud u Bijeljini osudio ih je na ukupno 61 godinu zatvora.

Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš osuđeni su na po 20 godina zatvora, Behudin Hasić na 11, a Samir Avdić na 10 godina zatvora. Nakon žalbe, Vrhovni sud RS-a smanjio je kaznu Avdiću na pet godina.

Oni su tvrdili da su u montiranom procesu i pod prisilom priznali da su počinili djela koja im se stavljaju na teret.

XS
SM
MD
LG