Dostupni linkovi

Snažne veze: Srebreničani iz Hrvatske u zavičaju


Posjeta Srebrenici
Srebreničani, izbjegli u Republiku Hrvatsku, redovno dolaze u svoj grad. U konvoju kojeg organizuje Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreb dolaze i njihovi prijatelji svih nacionalnosti. Poslije časa istorije u Memorijalnom centru, u okviru manifestacije Dani Srebrenice, održi se veče folklora. Tradicija će se nastaviti i poslije ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju.

Ekrem Bećirović iz Opetaka kod Srebrenice dugo živi i radi u Zagrebu. Predsjednik je Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreb. Redovno održava vezu sa svojom familijom, a tako će biti i kada Republika Hrvatska idućeg mjeseca uđe u Evropsku uniju.

„Od ulaska Hrvatske u Evropu ja očekujem bolju poziciju Bosne i Hercegovine. To su moje države u kojima ja živim. Bosna i Hercegovina mi je zavičaj, gdje sam rođen, to mi je na neki način majka. Druga država mi je Hrvatska, u kojoj živim, u kojoj odgajam svoju djecu, svoju obitelj. Na neki način sam podijeljen – jednim dijelom sam u Evropi, a moji su u Bosni i Hercegovini. Osobno mislim da će i moji u Bosni i Hercegovini imati veću korist samim ulaskom Hrvatske u evropsku zajednicu. Normalno, mi želimo i na tom ćemo raditi kroz naše političko djelovanje u Republici Hrvatskoj da i Bosna i Hercegovina što je moguće prije uđe u Evropu", ističe Bećirović.

Mehmed Avdić, rođen je u Dimnićima kod Srebrenice. Više od 20 godina živi u Gunji. Redovno posjećuje svoje rodno mjesto.

„Osjećam se dobro zato što sam tu rođen, tu sam odrastao, tu sam proveo djetinjstvo, četrnaest, petnaest godina. Opet ćemo dolaziti, nastojaćemo da dođemo, koliko se može. Nema veze što idemo u Evropsku uniju, ali će biti dobro da održavamo veze i obilazimo ovo što je ostalo“, kaže Avdić.

Posjeta Memorijalnom centru Potočari
Posjeta Memorijalnom centru Potočari
Kad je izbjegla iz Srebrenice, Šahza Pirić imala je svega godinu dana.

„S obzirom da je ovo moje rodno mjesto, veoma mi znači da dolazim ovdje često, da obiđemo mezarje u Potočarima. Nastojaću da dolazim, ako ne svake godine, makar svake druge.“

Sabina Lolić igra i pleše u Kulturno-umjetničkom društvu Sevdah u Zagrebu. Od velikog joj je značaja što je imala priliku da nastupi na smotri folklora u Srebrenici:

„Za nas je ovo vrlo velika stvar jer želimo pokazati da Bošnjaci njeguju svoju tradiciju i u Hrvatskoj.

Srebreničani, koji su sada u Hrvatskoj, svake godine dolaze u svoj grad sa konvojem kojeg organizuje Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreb. Ekrem Bećirović naglašava da su ovog puta sa Srebreničanima došli i njihovi prijatelji svih nacionalnosti iz Župe dubrovačke, Karlovca, Rijeke, Gunje i Zagreba.

„Po sedmi put organiziramo konvoj mladih Bošnjaka iz Republike Hrvatske i njihovih prijatelja. Cilj konvoja je da bude multinacionalan i multireligiozan, i to uspijevamo i ove godine, tako da je iz Hrvatske došlo oko 350 članova, različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti, da čuju i osjete što se stvarno dešavalo u Srebrenici i da tu istinu dalje prenose u svom okruženju, na fakultetima, srednjim školama. Tu imamo nastavnika i profesora povijesti, tako da želimo na neki način da drugi pričaju o nama i svemu što se ovdje desilo.“

Đurđica Kusel iz Zagreba bila je u konvoju. Poslije obilaska Memorijalnog centra, za naš radio je rekla:

„Meni je ovo prvi put da sam tu. Sve znam iz medija šta se događalo, ali – kad to vidiš uživo i čuješ, onda je to nešto prestrašno.“

Profesor Ibrahim Vejsilović
Profesor Ibrahim Vejsilović
Đurđica naglašava da se poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju odnosi između dvije susjedne zemlje ne bi trebali mijenjati.

„Mislim da odnos treba biti dobar, kako je bio i do sada. Trebamo si biti dobri i jedni druge pomagati i surađivati. To je ljudski i to je moje mišljenje. Svaki narod ima pravo na svoje, treba održati svoje običaje i trebamo biti dobri prijatelji.“

Profesor Ibrahim Vejsilović napominje da, i poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, veza sa Srebrenicom neće biti prekinuta.

„Mi smo Bosanci i naša je domovina Bosna i Hercegovina. Mi zahvaljujemo hrvatskoj Vladi, ali mi se osjećamo i gajimo našu kulturu i nikada nećemo prekinuti veze između Bosne, naročito Srebrenice, i Hrvatske.“
  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG