Dostupni linkovi

Fatinih jedanaest godina na sudu


Fata Orlović u Memorijalnom centru Potočari, Foto:Sadik Salimović
Fata Orlović u Memorijalnom centru Potočari, Foto:Sadik Salimović
Fata Orlović iz Konjević Polja već 11 godina nastoji da Osnovni sud u Srebrenici donese odluku da se iz njenog dvorišta ukloni nelegalno sagrađena pravoslavna crkva. U tom periodu i sama je nekoliko puta bila u sudskim klupama, ali kao optužena.

U četvrtak je Fata ponovo bila u sudskim klupama. Sudija Vukman Petković saslušao je Fatu Orlović jer su je bratunački policajci prijavili da je prije dvije godine ispred pravoslavne crkve u Konjević Polju, odnosno u svom dvorištu “grubo vrijeđala službena lica i prijetila, te ometala ovlaštena službena lica u njihovom vršenju redovnih poslova i zadataka“.

„Zbog njihovog brezobrazluka, što su brezobrazni. Oni došli iz Bratunca, napali mene i kao on leti, mene tuče, ja kao napala njega, a on nije mene“
, kazala je Fata Orlović.

Sudija Petković je prošle godine po ovoj tužbi oslobodio nanu Fatu, uz obrazloženje da starica od 65 godina nije mogla ugroziti živote pet policajaca:

Fata Orlović na balkonu svoje kuće, u čijem je dvorištu pravoslavna crkva, Foto: Sadik Salimović
„Ma šta sam vrijeđala? Tražim od suda da nisam, kako ću ja vrijeđati? Jesam li ja došla u ičiju avliju? Jesam li ja prihvaćala za tuđeg čo’jeka? Kako ću ja vrijeđati njega? On tuk’o mene i jope ja vrijeđala njih, a oni nisu mene. Oni su prvo mene uvrijedili - ubili mi čo’jeka, napravili u mojoj avliji, rašćerali mi ovoliku djecu. Prva sam ja uvrijeđena. Ali oni nisu ljudi da priznaju to“, tvrdi Fata.

U jednom momentu bilo je govora da je Fata Orlović zakasnila sa podnošenjem zahtjeva za izmještanje crkve.

„Ma lažu! Samo lažu. Samo izvlače, lažu. Kako ću zakasniti? Ne mogu ja zakasniti. Ja nisam htjela zakasniti, ovo je privatno. Sad da tužim, ne mogu zakasniti“, odgovorila je na optužbe Fata Orlović.

Dobijala je nana Fata ogromne novce da odustane od tužbe kako bi crkva ostala u njenoj avliji. Nikad nije pristala na tu nagodbu. Njena djeca i unuci, kako sama kaže, podržavaju je i hoće da na svojoj zemlji grade nove kuće:

„Hoću svojoj djeci da pravim kuću. Doš’o mi bio jedan sin i snaha da prave kuću i nemogu da prave. Zašto ovolike godine da moja djeca nemaju kuće, da se on klopira u mome?“

Fata Orlović želi da istraje u svojoj namjeri, s kojom se nosi već 11 godina:

„A ne mogu da dobiju zemlje. Što je mene briga što on ne mere da dobije tuđu zemlju? Da ima obraz ne bi ni dobiv’o tuđe. Šta će dobivati? Nek je nosi na svoje i nek je pravi u svome. Što da je pravi na tuđoj zemlji? Što će mu nondi? A lažu, samo lažu, razvlače. To je laž, sve je laž. Ja hoću nek nosi, nek je složi nondi mene ne interesuje. Ne mereš ti priko mojijeh leđa dobivati ti šta hoćeš. Hoću da je nosiš. Tu nju složi nondika i ganjaj se dokle hoćeš. Nemoj priko mojijeh leđa, 11 godina da hodam. Ja hoću da je nosiš i imaš da je nosiš. A ti što ne mereš da dobiješ što ne mereš dobiti, to me ne interesuje. Znaš kad je ko brezobrazan, pa ima u oči pogledati, a nije njegovo, a opet ti u oči pogleda - nemoj me ništa više pitati!“
XS
SM
MD
LG