Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potočari: Završava se kopanje 775 mezara


Radovi na iskopavanju mezara, Foto: Sadik Salimović
Organizacioni odbor za obilježavanje 15. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice održao je u srijedu posljednji sastanak.

Zaključeno je da svi planirani zadaci teku po planu, ali će biti problema oko finansiranja svih aktivnosti. Radnici Javnog komunalnog preduzeća iz Visokog do srijede uveče završiće kopanje 775 mezara.

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula biće klanjana zajednička dženaza za 775 žrtava srebreničkog genocida.

„Ovog puta, uz 774 Bošnjaka, imamo i ukop jednog katolika, to je Rudolf Hren", kaže muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

Potočari, 7. juli 2010, Foto: Sadik Salimović
Radnici Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko danonoćno su radili kako bi obezbijedili uslov za ukop u Memorijalnom centru.

Do danas je 700 iskopano, do večeras očekujem da će biti sve iskopano. Eventualno ako ostane par njih za ujutro“, navodi rukovodilac radova Edin Burić.

Marš mira

Najviše interesovanja vlada za Marš mira. U četvrtak bi iz Nezuka put Srebrenice trebalo krenuti oko 5.000 učesnika.

Za kompletnu manifestaciju neophodna su dodatna sredstva, te je stoga Osman Suljić, predsjednik Organizacionog odbora, zabrinut, jer se neće moći isfinansirati sve aktivnosti:

„Sve teče po planu, ali ćemo sigurno imati problem oko zatvaranja finansijske konstrukcije jer Vijeće ministara, koje je prošle godine manifestaciju podržalo sa 200.000 maraka, donijelo je odluku na 100.000 maraka“, napominje Suljić.

Uz Osmana Suljića, prije klanjanja zajedničke dženaze, prisutnima će se u nedjelju u Potočarima obratiti predsjednik Srbije Boris Tadić, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, visoki predstavnik Valentin Incko, američki ambasador u BiH Čarls Inliš i više drugih visokih zvaničnika.
  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG