Dostupni linkovi

Ruch: Svetska izdaja Bosne trajala je četiri godine


Logo projekta Stub srama
Logo projekta Stub srama
Petnaest godina nakon genocida u Srebrenici, u Potočarima će biti postavljena monumentalna skulptura - “Stub srama”. Biće to javna osuda Ujedinjenih nacija i zapadnih političara za izdaju Srebrenice. Ovaj projekat je pokrenut u Berlinu.

“Nadam se da će ovo neki koji sada rade u Ujedinjenim nacijama videti kao upozorenje i da će mnogo savesnije raditi na sprečavanju novih mogućih genocida”, kaže nemački umetnik Philipp Ruch, inicijator ovog projekta i direktor nevladine organizacije “Centar za lepotu politike”.

Philipp Ruch
RUCH: Majke Srebrenice već tri godine traže da se podigne stub srama kojim bi se ovekovečila krivica Zapada, zapadnih političara i generala, koji nisu ništa učinili da zaštite ljude u Srebrenici 1995. godine. Razmišljali smo dugo kako treba da izgleda stub srama u 21. veku – s obzirom da metafora stuba potiče još iz starog Rima. Napokon smo odlučili da to bude gvozdena mreža u obliku velikih slova “U” i “N”, akronima Ujedinjenih nacija, koja će biti napunjena sa 16.744 cipela, izlivenih u beton bele boje, dakle, za svaku od 8.372 srebreničke žrtve po jedan par cipela. Gvozdena mreža biće osam metara visoka i 16 metara široka. Biće to, zapravo, dva monumentalna od gvozdene mreže napravljena slova, dakle osam metara visoka i šesnaest metara široka, koja predstavljaju skraćenicu za Ujedinjene nacije – UN.

RSE: Čovek stiče utisak da jedan takav stub, osam metara visok, kao da do neba hoće da vikne: Mi optužujemo!

RUCH
: Upravo tako, to treba da bude poruka. Iako je ovde reč o Srebrenici, mi želimo da osvetlimo ružnu politiku Zapada tokom čitavog rata u Bosni i Hercegovini. Međutim, želimo, takođe, da ispitamo kako će svet u 21. veku reagovati na genocid. Zbog toga je ta optužba tako “visoka”. Dogodilo se ubilačko ludilo i ovo je spomenik koji treba da svet podseća na to ludilo, da bude opomena, ali i da testira odnos sveta prema pitanju genocida, za koje smatram da će verovatno biti važno pitanje i u ovom veku.

RSE: Majke Srebrenice odlučiće gde će tačno postaviti stub srama, ali i koja imena zapadnih političara i generala će izložiti na stub srama. Možete li nam već sada otkriti neka od tih imena?

RUCH: Postoji već lista sa 13-14 imena, ali mi računamo da ćemo na kraju imati 50 do 60 imena. Među njima će svakako biti tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Boutros Boutros Gali, zatim specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a Jasushi Akashi, potom, razume se, francuski general Bernard Janvier, koji je 10. jula 1995. imao na nebu čak 40 borbenih aviona NATO, ali ih nije angažovao da spase zaštićenu zonu Srebrenicu.

RSE: A Ratko Mladić?

RUCH: Ne, u osnovi celog koncepta je zapadna krivica i cilj projekta je da učini da se Zapad posrami zato što je Bosnu i Hercegovinu ostavio na cedilu. Ostavio je 40000 civila u Srebrenici, ali ovaj spomenik je i podsećanje na to da je svetska zajednica izdala ne samo zaštićene zone nego i celu Bosnu i Hercegovinu i da je ta izdaja trajala čitave tri godine.

RSE: Vi ste aktivni u Centru za lepotu politike. Mogu li ta dva pojma – “lepota” i “politika” uopšte stajati jedan pored drugog?

RUCH: To je termin pomoću kojeg tragamo za mogćnošću i takvog fenomena – lepote politike, u nadi da politici to može poslužiti kao orijentaciona tačka. Ako me pitate šta bi bila politička lepota, odnosno, lepota politike, rekao bih da je to u prvom redu moralna lepota. Upravo u toj ravni Zapad je pokazao nepojamnu ružnoću i rugobu politike koju je sprovodio prema Bosni i Hercegovini. Protiv toga se borimo i to hoćemo da pokažemo.

*****
Video o akciji prikupljanja cipela u Beogradu:


Akcija Žena u crnom 'Par cipela jedan život'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00
XS
SM
MD
LG