Dostupni linkovi

Gorak ukus Mladićevih čokolada


Optuženi za ratne zločine i genocid Ratko Mladić razgovara sa dječakom Izudinom Alićem u Potočarima , jula 1995
Optuženi za ratne zločine i genocid Ratko Mladić razgovara sa dječakom Izudinom Alićem u Potočarima , jula 1995
Izudin Alić iz sela Prohići kod Srebrenice bio je 11. jula 1995. godine u Potočarima, gdje se nakon pada Srebrenice našlo hiljade djece i žena.

General Ratko Mladić prišao je tada 12 godišnjem dječaku i pitao ga za ime i godine. Izudin se nerado sjeća tog događaja. Tog dana, rastao se sa ocem i nikada ga više nije vidio.

„I tu sam došao prvi dan u Potočare s majkom i đedom i još dvojicom braće i sestrom. Bili smo tu, u Potočarima, i đedo je našao nešto sijena da prenoćimo ovdje u halama. Išao sam s djecom i tu su se dijelile čokoladice. Dao mi je čokoladicu i pomilovao me po licu, ali nisam tog čovjeka poznavao. Pitao me kako se zovem. Ja sam rekao Izudin i on mi je dao čokoladicu i ja sam tu čokoladicu pojeo, k'o dijete. Nisam ništa znao“, priča Izudin.


(Snimak Mladića i dječaka Izudina u Potočarima, 1995. - Youtube)

Tek kad je odrastao, Izudin je shvatio ko je u stvari general Mladić – čovjek odgovoran za smrt njegovog oca, rođaka, prijatelja i komšija.

„Pa, on, najvjerovatnije, tvrdi da nije to uradio i tvrdiće to u Hagu, a jeste uradio taj genocid. On je to uradio, taj masakr u Srebrenici. I treba da odgovara u Hagu i tamo da mu sude“, kaže Izudin Alić.

Izudin je sa familijom iz Potočara prebačen u Kladanj i godinama je stanovao po neuslovnim i kolektivnim centrima u okolini Tuzle. Vratio se u svoje selo. Nema stalnog posla, već povremeno radi kao fizički građevinski radnik.

Izudin Alić u Potočarima, 3. juli 2011
„Sad mnogi poriču. Kažu da nije bio genocid. Evo, vidite, šta je ovdje muslimana, Bošnjaka, pokopano u mezarju u Potočarima, i oni sad tvrde da nije bio genocid, a jeste bio. Evo, vide se i nišani. Sve se vidi, da nema našeg naroda, sela su prazna, nema komšija“, priča.

Zbog svega što je Mladić učinio i zašta je odgovoran, Izudin smatra da treba da dobije zasluženu kaznu.

„Ipak, Haški Tribunal, sud, će njemu da izruči tu kaznu. Treba da se osudi. On sad tvrdi da nije uradio, a jeste uradio genocid. Pa ja bih mu presudio do kraja života, znači dok je god živ da bude tamo u Hagu“, kaže Izudin.

Izudin veoma često dođe u Memorijalni centar Potočari i prouči Fatihu ocu i svima onima koji su ovdje ukopani.

„Ovdje se desio genocid i vidite koliko je ovdje pokopano Bošnjaka. Ne volim nikako ni da se prisjećam tog dana kad je bio genocid. I ja sam možda mogao da budem ovdje, ali sreća da sam ostao živ. Hvala Bogu", zaključuje Izudin.

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG