Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora će nastaviti da pomaže Srebrenici


Srebrenica
U Srebrenici su u petak boravili crnogorski ambasador u BiH Ramiz Bašić i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Ferhad Dinoša.

Prilikom posjete Srebrenici, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Ferhad Dinoša u Memorijalnom centru Potočari položio je cvijeće na spomen-obilježje i odao je poštu stradalim Bošnjacima Srebrenice:

„Biti u Bosni, a ne biti ovdje, u Srebrenici, za čovjeka koji odavno nije bio u Bosni, kao što sam ja, ne bi bilo dobro po mom mišljenju i zato sam posjetu Sarajevu iskoristio da dođem i do Srebrenice, svjestan da ću u Srebrenici imati jaču emociju zato što znam da je ovdje bilo mnogo bola u jednom danu i da je ovdje još bola.“

Vlada Crne Gore donirala je prošle godine 100.00 eura za obnovu škole i ambulante u najudaljenijem srebreničkom selu Luka. Ova zemlja nastaviće pružati podršku u svrhu obnove Srebrenice, kaže Ramiz Bašić, ambasador Crne Gore u BiH:

„Nadam se da će Vlada Crne Gore nastaviti da putem raznih donacija, nekih aktivnosti solidarnosti, koje su ovdje u Srebrenici na neki način uvijek u prioritetu, pomoći ovom svijetu ovdje da na neki način lakše podnese i ovu sada trenutnu krizu - i uopšte ovaj kraj koji je pretrpio toliko i oštećenja, kako bi se ipak ovdje stvorili kakvi-takvi uslovi za opstanak i za dalji život.“


U razgovoru sa načelnikom Opštine Srebrenica Osmanom Suljićem dat je prijedlog da Vlada Crne Gore kao prioritet realizuje projekt deminiranja jednog dijela srebreničke opštine.
  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG