Dostupni linkovi

Memorijalni centar u Potočarima poručio da ne može osigurati uvjete za posjetu Vlade RS


Memorijalni centra u Potočarima, 14. septembar 2023
Memorijalni centra u Potočarima, 14. septembar 2023

Memorijalni centar u Potočarima ne može osigurati uvjete za posjetu članova Vlade Republike Srpske (RS), imajući u vidu njene stavove i politiku kad je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine, objavio je na mreži X 22. maja Emir Suljagić, direktor Centra.

Suljagićev odgovor uslijedio je dan nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik izjavio da još nema odgovora na zahtjev koji je uputio Memorijalnom centru da delegacija entitetske Vlade 23. maja položi vijenac u Potočarima.

"Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insisitraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992. -1995. mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993, uslijed artiljerijskog napada Vojske RS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno", naveo je Suljagić u pismu Vladi RS koje je objavio na društvenoj mreži X.

Suljagić je naveo da se radi o zvaničnom odgovoru Memorijalnog centra koji će biti poslan Vladi RS.

Kao mjesta koja delegacija Vlade RS može posjetiti spomenuo je i mjesto stradanja Bošnjaka u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u blizini Bratunca, nekadašnji logor Sušica kod Vlasenice, kao i dom kulture u Zvorniku.

Dodik je 21. maja najavio da će na dan rasprave o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih naroda, u Srebrenici biti održana sjednica Vlade i rukovodstva RS.

Rekao je da će taj dan zvaničnici RS položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Potočara.

Za genocid u Srebrenici, koji je počinila Vojska RS i u kome je ubijeno najmanje 8.372 Bošnjaka, osuđeno je više od 50 osoba na oko 700 godina zatvora.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarkterizirao kao genocid, ali to ne priznaju predstavnici vlasti u RS i Srbiji.

XS
SM
MD
LG