Dostupni linkovi

Srebrenica u iščekivanju: Izbornu pobjedu slavi dvoje kandidata


Izbori u Srebrenici, 7. oktobar 2012.
Izbori u Srebrenici, 7. oktobar 2012.
Pet dana poslije održavanja lokalnih izbora u Srebrenici još uvijek ništa nije poznato. I pored toga što je kandidat SNSD-a za načelnika opštine, Vesna Kočević, osvojila najviše glasova u gradu, Ćamil Duraković je najavio pobjedu uz glasove koje očekuje iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Međutim, pristalice oba kandidata slave, ali, konačnu riječ daće Izborna komisija nakon što se prebroje svi glasački listići.

Kako god bilo, Srebreničani tvrde da su o njihovoj sudbini odlučili građani koji žive u Srbiji i Federaciji Bosne i Hercegovine. Jer, u Srebrenici ima oko 4.000 stanovnika, a na izbore je izašlo čak 11.000 glasača!

Ćamil Duraković je slavio pobjedu za načelnika Opštine Srebrenica iste večeri kada su objavljeni neslužbeni rezultati:

„Za tri, četiri stotine sam ja ispred Vesne Kočević, koja je favorit u odnosu na Radojicu Ratkovca koji je treći. Iz Osla se čeka negdje oko 1.800 glasova ukupno. To će biti šlag na tortu.“

Oba kandidata za čelnu poziciju u opštini Srebrenica potajno se nadaju pobjedi. Vesna Kočević, kandidat SNSD-a i Koalicije za Republiku Srpsku, u iščekivanju konačnih rezultata kaže:

„Ja sam u ukupnom broju osvojila 3.505 glasova, Ćamil je 2.931 glas. Kad bismo ovako gledali, pomislili bismo da sam ja pobjednik. Međutim, moramo sačekati glasove iz Federacije, glasove putem pošte i nepotvrđene glasačke listiće.“

Miloš Milovanović, član Opštinskog odbora SNSD-a, tvrdi da je njihov kandidat već pobjednik bez obzira na to što se još uvijek prebrojavaju glasovi koji su pristigli poštom:

„Bez obzira na te glasove koji dolaze otuda, nadam se da će i sa tim glasovima Vesna Kočević da pobijedi. Na biračkim mjestima se događalo svega. Činjenica da se na nekom od biračkih mjesta pojavljuje da je više glasalo birača nego što ima upisanih u biračko mjesto pokazuje da je bilo manipulacija.“

Konačni rezultati znaće se tek nakon što Centralna izborna komisija završi prebrojavanje oko 2.000 glasačkih listića, kaže Nermin Alivuković, predsjednik Opštinske izborne komisije:

„Ono što se trenutno radi u centru za brojanje u Sarajevu jeste da se sabiraju, odnosno prebrojavaju glasovi koji su pristigli iz inostranstva putem pošte i glasovi za Srebrenicu koji su bili na području Federacije, a kojih ima negdje oko 1699, glasova poštom je 645. Kada se ti glasovi saberu, vjerujem da će doći do velikih izmjena kada je u pitanju poredak kandidata za načelnika opštine Srebrenica.“

Građani Srebrenice tvrde da su izbori u ovom gradu bili ispod granice regularnosti:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link


Bez obzira na konačan ishod, protekli lokalni izbori ne bi trebalo da ostave traga po stanovnike Srebrenice, grada u kojem se sve teže i teže živi.
XS
SM
MD
LG