Dostupni linkovi

Kurti: Srbija bez srama negira genocid u Srebrenici


U Srebrenici će danas biti ukopano 50 identifikovanih žrtava genocida na 27. godišnjicu. 11. juli 2022.
U Srebrenici će danas biti ukopano 50 identifikovanih žrtava genocida na 27. godišnjicu. 11. juli 2022.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručuje da Srbija bez srama negira genocid u Srebrenici, koji su srpske snage počinile jula 1995. godine u toj opštini na istoku Bosne i Hercegovine.

"Kada organi (institucije), treba da istupe i ponizno se izvinu, oni bez srama negiraju genocid...", rekao je Kurti 11. jula, povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Šteta izazvana genocidom u Srebrenici je višestruka... ne može se popraviti, ali se može prepoznati prihvatanjem", poručio je kosovski premijer.

Povodom 27. godina od genocida u Srebrenici oglasila se i Vjosa Osmani, predsednica Kosova.

"Danas su naša srca uz njihove najmilije. Moramo svi zajedno da se borimo protiv pokušaja da se veličaju ili negiraju ova gnusna zverstva", napisala je Osmnai na svom Twitter nalogu.

Snage bosanskih Srba su 1995. godine u Srebrenici ubile oko 8.000 muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti.

Državni vrh Srbije negira da se u Srebrenici dogodio genocid, već ga nazivaju "velikim zločinom", iako je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio 20 osoba za zločine u Srebrenici, od toga sedam za genocid.

Prema podacima Memorijalnog centra Srebrenica, Sud BiH za zločine u Srebrenici je osudio 26 osoba, od toga 13 za genocid.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo je krajem jula 2021. dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

XS
SM
MD
LG