Dostupni linkovi

Bošnjački i srpski odbornici odvojeno održali komemoraciju žrtvama Srebrenice


Puštanje golubova, simbola mira, u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, dan pred obilježavanje 26. godišnjice od genocida u ovom bh. gradu (10. juli 2021.)
Puštanje golubova, simbola mira, u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, dan pred obilježavanje 26. godišnjice od genocida u ovom bh. gradu (10. juli 2021.)

Skupština Opštine Srebrenica je 10. jula održala komemorativnu sjednicu posvećena žrtvama Srebrenice, bez prisustva odbornika Bošnjaka.

Odbornici iz ovog naroda su naveli kako ne prisustvuju zbog nedavno usvojene Rezolucije o stradanju Srba u 20. vijeku. Oni su 10. jula prije podne u Potočarima odali počast svim žrtvama.

Skupština opštine Srebrenica usvojila je u 2. jula Rezoluciju o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice u 20. vijeku.

Ova zakonodavna institucija nije usvojila nikada Rezoluciju o počinjenom genocidu u tom gradu u julu 1995. godine.

Komemorativna sjednica Skupštine Opštine Srebrenica bez prisustva Bošnjaka (10. juli 2021.)
Komemorativna sjednica Skupštine Opštine Srebrenica bez prisustva Bošnjaka (10. juli 2021.)

Desetog jula rano ujutro je iz Memorijalnog centra u Potočarima, kao i proteklih 15 godina, pušteno više stotina golubova, simbola mira, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U Potočare kod Srebrenice se 10. jula očekuje i dolazak učesnika Marša mira, ultra maratona Vukovar – Srebrenica, moto maratona, te Ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

Istog dana u večernjim satima će ispred Memorijalnog centra u Potočarima biti izneseni tabuti sa posmrtnim ostacima 19 žrtava srebreničkog genocida.

U Potočarima kod Srebrenice 11. jula biće ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identifikovan je u maju ove godine.

Do sada su u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopani posmrtni ostaci 435 maloljetnika ubijenih u genocidu.

Ove godine će biti ukopana i jedna žena, Zilha Delić koja je imala 24 godine, a najstarija žrtva kojoj će biti klanjana dženaza je Husein Kurbašić koji je u vrijeme genocida imao 63 godine.

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Hagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu kaznu na istom sudu za genocid je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

XS
SM
MD
LG