Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hoće Čurkina u Srebrenici zbog poricanja genocida


Preminuli ruski ambasador Vitalij Čurkin, kojem udruženje "Istočna alternativa" želi u Srebrenici podići spomenik

Udruženje građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske ima namjeru da 8. jula u centru Srebrenice podigne spomenik ruskom ambasadoru Vitaliju Čurkinu. Ovaj čin već je naišao na osude, pa i protivljenje i Mladena Grujičića, načelnika opštine Srebrenica.

Još od prošle godine „Istočna alternativa“ ima namjeru da u centru Srebrenice podigne spomenik preminulom ruskom ambasadoru. Vojin Pavlović, predsjednik ovog udruženja navodi razlog zbog čega to želi da uradi.

„Na ovaj način želimo da odamo zahvalnost Vitaliju Čurkinu zbog uloženog veta na Rezoluciju od 2015. godine koju je predložila Velika Britanija, a koja je govorila o tome da je Republika Srpska počinila genocid u Srebrenici“, kaže Pavlović.

Pavlović naglašava da neće odustati od svoje namjere i taj čin, kako kaže, ne bi trebao da poremeti odnose među građanima Srebrenice
Pavlović naglašava da neće odustati od svoje namjere i taj čin, kako kaže, ne bi trebao da poremeti odnose među građanima Srebrenice

Opštinskom odlukom zabranjeno je postavljanje spomenika u užem dijelu grada.

„Skupština opštine Srebrenica donijela je prije nekoliko godina Odluku da se u urbanom dijelu grada ne postavljaju nikakvi spomenici. Da nije te Odluke, do sada bi se neko, i prije Pavlovića, sjetio da podigne spomenik. Obzirom da se Rezolucija Velike Britanije odnosila na Srebrenicu, ali i zaštitila je sve Srbe u Republici Srpskoj, pa i u Bratuncu, ja sam predložio Pavloviću da podigne spomenik u tom gradu“, napominje Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Ideja o podizanju spomenika u Srebrenici nije dobro primljena među stanovnicima ovog grada.

„Postavljanje spomenika Vitaliju Čurkinu u Srebrenici je stavljanje prsta u oči nama preživjelim, pogotovo žrtvama genocida, jer znamo koja je bila uloga Vitalija Čurkina. Ukoliko dođe do postavljanja spomenika, smatram da će to unijeti nemir, razdor i narušavanje međunacionalnih odnosa u Srebrenici“, kaže Zulfo Salihović, odbornik u Skupštini opštine Srebrenica.

Bez odgovarajućih dozvola ne može se graditi ni jedan objekat, posebno u gradu: Mladen Grujičić
Bez odgovarajućih dozvola ne može se graditi ni jedan objekat, posebno u gradu: Mladen Grujičić

Pavlović naglašava da neće odustati od svoje namjere i taj čin, kako kaže, ne bi trebao da poremeti odnose među građanima Srebrenice.

„Nemamo mi razlog da odustanemo jer je ovdje čista i jasna situacija. Podizanje spomenika ne izaziva nikakvu provokaciju. Ja kao predsjednik Udruženja građana 'Istočna alternativa' Republike Srpske ni pokoju cijenu neću odustati, niti ću da slušam šta ko kaže po pitanju postavljanja spomenika. Znam da činim dobro djelo i neka me i uhapse ako treba“, naglašava Pavlović.

„Zna se procedura u ovom slučaju. Bez odgovarajućih dozvola ne može se graditi ni jedan objekat, posebno u gradu. Pavlović je pokušao nešto slično i prošle godine i nije mu uspjelo. Ali, neka on radi svoj posao, mi ćemo svoj“, istakao je načelnik opštine Mladen Grujičić.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG