Dostupni linkovi

Obilježena 30. godišnjica stradanja srebreničkih civila


Obilježavanje 30 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Sreebrenici, Bijela džamija, 8. maj 2022.
Obilježavanje 30 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Sreebrenici, Bijela džamija, 8. maj 2022.

Članovi porodica žrtava, udruženja žrtava genocida i bošnjački predstavnici u Opštini Srebrenica obilježili su u nedjelju, 8. maja, kod Bijele džamije u centru Srebrenice 30 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.

Prije 30 godina, 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice su vojnici Vojske Republike Srpske zapalili 27 kuća u kojima je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 bošnjačkih civila u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica, u blizini naselja Skelani.

Prva civilna žrtva u Srebrenici je Hamed Gušić (64), koji je ubijen na kućnom pragu u naselju Soloćuša. Istog dana ubijena je cijela porodica Suljić, samo je ostala živa djevojčica Sanela, koja je podigla nišane svojoj majci Muški, ocu Husi, dvojici maloljetne braće Neziru i Nisvetu, te maloljetnom tetiču Sabiru Cvrk.

Unuci žrtava polažu cvijeće na njihove grobove
Unuci žrtava polažu cvijeće na njihove grobove

Tog 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice ubijeno je nekoliko starijih bračnih parova - Esed i Izeta Fazlić, Mehmed i Meva Salihović, Meho i Muša Vejzović, Avdo i Behka Jelkić, dok je penzioner Redžep Redžepović ubijen pred bivšom samoposlugom u centru grada.

Nekoliko dana kasnije zlostavljani su i mučeni, a zatim ubijeni Halid Hublić, Asim Redžić, Jakub Abdurahmanović, Salko Jusić, Avdo Dautbašić i Safet Kulaglić.

Amiru Kulagliću je 8. maja 1992. godine ubijen otac Safet.

"Moj otac je imao 61 godinu. Živio je u svom stanu, preko puta zgrade starog MUP-a i bio je policajac u penziji. Odveli su ga i ubili u zgradi stare policije. Tog istog dana ubijen i prosvjetni radnik Jakub Abdurahmanović, te Hamed Gušić. Civili su ubijeni vatrenim oružjem, neki zaklani, neki živi zapaljeni u kućama ili ubijeni bojnim otrovima", rekao je za Radio slobodna Evropa Amir Kulaglić.

Fatiha za ubijene, Srebrenica, 8. maj 2022.
Fatiha za ubijene, Srebrenica, 8. maj 2022.

Poslije obilježavanja u haremu kod Bijele džamije, položeno je cvijeće i proučena fatiha na spomen obilježjima u Dobraku, Rešagićima, Žabokvici i Liješću, selima u blizini naselja Skelani, rekla je za Radio slobodna Evropa Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“.

Za ove zločine još uvijek niko nije odgovarao niti je pokrenut istražni postupak.

XS
SM
MD
LG