Dostupni linkovi

Godišnjica srebreničkog KUD-a 'Vaso Jovanović': Kultura ruši barijere


Gosti godišnjeg koncerta KUD-a 'Vaso Jovanović' u Srebrenici
Gosti godišnjeg koncerta KUD-a 'Vaso Jovanović' u Srebrenici

Godišnjim koncertom Kulturno umjetničko društvo "Vaso Jovanović" iz Srebrenice obilježilo je sedam decenija uspješnog rada. Vrijedan jubilej, svojim nastupom, uveličali su amateri iz Mladenovca, Zagreba, Ilidže i Tojšića. Članovi ovih društava su u proteklom periodu nastupali širom Evrope, što pokazuje da kultura ruši barijere i najbolji je misionar promocije jedne zemlje.

Kulturno umjetničko društvo 'Vaso Jovanović' ubraja se među najstarija društva u Bosni i Hercegovini.

Nermin Alivuković, predsjednik društva, naglašava da je sedam decenija od velikog značaja za sve srebreničke amatere.

„KUD 'Vaso Jovanović' je sedmo po osnivanju u Bosni i Hercegovini. Ovaj nam jubilej znači puno, a vjerujem i za naš grad, Srebrenicu, a i državu Bosnu i Hercegovinu, jer smo nastavili da njegujemo kulturu i tradiciju svih naroda koji žive na ovim prostorima. Uspostavili smo jako dobru saradnju sa nekoliko kulturno umjetničkih društava iz zemalja regije, odnosno iz Srbije i Hrvatske, tako da su oni uvijek gosti kada mi organizujemo ovakve i slične događaje. Naravno, i mi smo njihovi gosti kada to oni organizuju u svojim gradovima", kaže Alivuković.

Članovi Kulturno umjetničkog društa 'Vaso Jovanović', nastupali su u Turskoj, Italiji i u zemljama regiona, kaže koreograf Suljo Jelkić.

„Imali smo dosta koncerata. Izdvojio bih odlazak u Tursku. Već tri godine imamo redovno susrete s našom bratskom opštinom Bejkozom (Beykoz), redovno nas pozivaju. Tako i tamo propagiramo naše igre, načine i običaje. Imali smo i niz koncerata po Bosni i Hercegovini. U Srbiji smo imali s jednim društvom u Mladenovcu, jedan lijep nastup i jedan lijep doček", kaže Jelkić.

Sada je upravo iz Mladenovca u goste stigao Novica Lazić koji je član KUD-a 'Ljubomir Ivanović – Gedža'.

Gosti godišnjeg koncerta KUD-a 'Vaso Jovanović' u Srebrenici
Gosti godišnjeg koncerta KUD-a 'Vaso Jovanović' u Srebrenici

„Imam šesnaest godina. Treniram u KUD-u već oko dve godine. To je relativno malo za 'umetnički staž', ali sa trudom i malo većim naporom može se mnogo postići u KUD-u. Bili smo u dosta država – Španija, Italija, Francuska. Bili smo sada u Poljskoj, pre mesec dana", kaže Novica Lazić.

Predsjednik KUD-a 'Sevdah' iz Zagreba Ferid Dizdarević, pak, ističe dobru saradnju sa srebreničkim amaterima.

„Mi smo u Srebrenici na nastupu već treći put. Dolazili smo još sa konvojem. Naša omladina rado dolazi. Srebrenica je naša obaveza", istakao je Dizdarević.

'Sevdah' okuplja Bošnjake u Hrvatskoj i nastupa širom Evrope, kaže on.

„Nastupamo po Zagrebu, Bosni, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Austriji. I u Turskoj smo bili. Tako održavamo bliske odnose, sakupljamo našu omladinu, kad kažem 'našu', mislim na bošnjačku u Zagrebu", navodi Dizdarević.

Meris Ikonić sa Ilidže nosi lijepe uspomene iz Srebrenice, kao i sa nastupa koje je KUD 'Ekrem Mujkić' imao u nekoliko zemalja.

Gosti godišnjeg koncerta KUD-a 'Vaso Jovanović' u Srebrenici
Gosti godišnjeg koncerta KUD-a 'Vaso Jovanović' u Srebrenici

„Okupili smo se svi ovdje. Vidio sam dosta društava – iz Srbije, Bosne i Hercegovine, čak iz Hrvatske, što znači da se svi bavimo istim 'sportom', svi se družimo na isti način, volimo istu stvar. Nastupali smo u dosta zemalja. Nedavno smo bili u Turskoj, Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Austriji", navodi Ikonić.

I članovi KUD-a 'Biser' iz Tojšića kod Tuzle imali su nekoliko turneja po Evropi, ističe Fejzo Spahić.

„Ostao mi je lijep utisak, opet bih došao sa KUD-om. Nastupali smo u Luksemburgu, Švicarskoj, dosta puta u Hrvatskoj, pola Bosne smo obišli. I prelijepo je bilo. Imamo stotinjak članova koji su razvrstani u dosta sekcija – dramskih, folklornih, a imamo svoj hor.“

Kultura ruši barijere, ističe Amela Hadžić, članica srebreničkog KUD-a.

Gosti godišnjeg koncerta KUD-a 'Vaso Jovanović' u Srebrenici
Gosti godišnjeg koncerta KUD-a 'Vaso Jovanović' u Srebrenici

„Drago mi je da mi imamo mladih ljudi koji su se okrenuli kulturi, da su uvidjeli da postoji nešto što će da ih uzdigne iznad ovog današnjeg nivoa. Drago mi je što ćemo da pošaljemo jednu prelijepu sliku iz Srebrenice – da mi ovdje živimo, radimo i uspijevamo. Ovo je veliki uspjeh za nas", zaključuje Amela Hadžić.

Povodom sedam decenija uspješnog rada srebreničkog KUD-a, zaslužnim pojedincima uručena su priznanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG