Dostupni linkovi

Likovni umjetnici: Srebrenicu učiniti klicom mira


Učesnici likovne kolonije "Srebrenica 2016"
Učesnici likovne kolonije "Srebrenica 2016"

Franjevci su se prije 750 godina prvo naselili u Srebrenici. Ovaj kraj postao je kulturni, rudarski i zanatski centar. Korišteno je srebro iuz obližnjih rudnika i po tome je čitav kraj, sve do Srednje Bosne nazvan Bosna Srebrena. Franjevci su sagradili u nekoliko vjerskih objekata, od kojih je prije 25 godina obnovlejna crkva Svete Marije. Župa Srce Isusovo Zvornik Srebrenica će u narednom periodu organizovati niz aktivnosti u cilju učvršćivanja mira i vraćanja povjerenja među ljudima svih nacionalnosti.

Franjevci su napustili Srebrenicu prije 300 godina, ali, nakon arheološkog otkrića temelja crkve Svete Marija, ovaj objekat je obnovljen i ovdje se za malobrojne katolike sada redovno održavaju mise.

Fra Joso Oršolić, ravnatelj župe Srce Isusovo Zvornik Srebrenica, napominje da je pomoć ljudima prevashodni cilj franjevaca.

"Srebrenica je za franjevačku provinciju Bosna Srebrena kolijevka i korjen nastanka Bosne Srebrene, kao i djelovanja franjevaca na ovim prostorima. U zadnje vrijeme vjerujem da možemo da pomognemo svim ljudima u Srebrenici u uspostavljanju dijaloga i pomirenja. Nastojaćemo svi zajedno graditi duhovnu i materijalnu obnovu koja nam je svima potrebna", rekao je fra Joso Oršolić.

Fra Joso Oršolic
Fra Joso Oršolic


Da bi se vratilo povjerenje i učvrstio mir, u planu je realizovanje niz aktivnosti, kaže fra Oršolić.

"Mi kao franjevačka provincija Bosna Srebrena pred sobom imamo nove ideje, nešto što izlazi van svakodnevne politike, iz svakodnevnog sivila. Vjerujem da u dogledno vrijeme ovdje možemo izgraditi jedan centar za dijalog i pomirenje. Svi zajedno možemo raditi i na onome što je ovdje nastalo prije sedam vijekova, a ugašeno prije 300 godina", ističe fra Oršolić.

Jedna od prvih konkretnih aktivnosti župe Srce Isusovo je organizovanje prve Međunarodne likovne kolonije "Srebrenica 2016".

Likovni umjetnici mogu doprinijeti uspostavljanju mira i povjerenja, smatra Anto Kajinić, akademski slikar iz Zagreba.

"Meni je značajno da se u Srebrenici uspjelo organizirati okupljanje umjetnika, kako bismno radili na civilizacijskom, kulturološkom dijalogu. Ljudima je, htjeli oni ili ne, kako kaže pjesnik Mak Dizdar, valja skupa preko rijeke, niko je sam ne može preći. I sve što se to prije shvati, bolje je za čovječanstvo, za ljude. Na tom fonu ćemo mi raditi i u budućnosti, da Srebrenica postane klica mira. Srebrenica, koliko god je otpatila može da bude cantar mira", kaže slikar Kajinić.

Ria Trdin, slikarka i lutkarka iz Osijeka, imala je priliku da obiđe Srebrenicu. Kaže da je vidjela tragove teške prošlosti, ali i tračak nade za ovaj grad.

"Osjećam se u Srebrenici jako lijepo. Susrećemo se sa ljubaznim ljudima. Vide se tragovi teškog života, ali ljudi ne gube nadu. Voljela bih da mi umjetnici damo doprinos kako bi ovaj grad bolje živi", ističe Ria Trdin.

Jedna od učesnica likovne kolonije
Jedna od učesnica likovne kolonije


Šesnaest slikara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine radilo je svoja umjetnička djela koja su poklonili Župi. U narednom periodu održaće se izložbe u više gradova istakao je fra Joso Oršolić.

"Prvu izložbu slika nastalih u Srebrenici predstavićemo u ovom gradu u prvoj polovini studenog. Istovjetnu izložbu priredićemo potom u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banja Luci, Zagrebu, Vukovaru, Osijeku i Vinkjovcima, odnosno u gradovima iz kojih su umjetnici učestvovali na likovnoj koloniji 'Srebrenica 2016' ", rekao je fra Oršolić.

XS
SM
MD
LG