Dostupni linkovi

Srebrenica i Bratunac: Obilježena 21 godina od stradanja srpskih civila


Obilježavanje godišnjice stradanja Srba u selu Zalazje kod Srebrenice, 12. juli 2013.
Služenjem liturgije i polaganjem vijenaca na spomen obilježja u petak je u Srebrenici i Bratuncu obilježena 21 godina od stradanja 69 civila i vojnika u selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni. Parastos je služen na groblju u selu Zalazje kod Srebrenice.

Milica Milošević je na Petrovdan izgubila nekoliko članova uže porodice:

„Izgubila sam dva brata na Petrovdan 1992., odmah na početku, prvoga rođaka, dva djevera, sve za jedan dan. Ostala mi je majka sama. Slušam, još do danas niko nije odgovarao. Većina se stvari zna“, kaže Milica Milošević.

Osim 69 poginulih na Petrovdan, nestala su 22 Srbina. Deset osoba ekshumirano je prije dvije godine iz masovne grobnice na Zalazju prilikom traženja Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih sahranjeni su na Petrovdan prošle godine.

Za ove, kao i za druge zločine počinjene nad Srbima iz Bratunca i Srebrenice, još niko nije odgovarao.

„Mislim da je suvišno komentarisati koliko je pravda zadovoljena, ali mi i dalje imamo vjeru i snagu i nadu da će na kraju ipak pravda biti zadovoljena“, kaže predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Biljana Rakić.

Radojka Filipović iz bratunačkog Udruženja porodica nestalih ističe da su porodice nezadovoljne jer kod Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine nailaze na zid šutnje:

„Porodice poginulih 21 godinu od stradanja Srba na Petrovdan, najveći srpski praznik, su nezadovoljne i ogorčene jer imamo ćutanje Suda i Tužilaštva BiH na sve ove zločine. Jedina informacija koju mi od njih dobijamo jeste da se vode istrage, ali podizanja optužnica nema“, navodi Radojka Filipović.

Tokom proteklih sedam dana organizovan je 17. memorjalni program pod nazivom „Petrovdanski dani - 21 godina zločina bez kazni“.
  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG