Dostupni linkovi

Ispred zgrade Opštine Srebrenica održani su mirni protesti građana u znak podrške načelniku Ćamilu Durakoviću, koji je u subotu podnio ostavku, jer nema podršku lokalnog parlamenta o načinu rješavanja problema u Domu zdravlja. Učesnici protesta su zatražili hitnu sjednicu Skupštine opštine Srebrenica, poništenje odluke o smjeni direktora Doma zdravlja Nenada Miloševića, kao i da načelnik Opštine Ćamil Duraković povuče ostavku.

Nezadovoljan odlukom odbornika Skupštine opštine Srebrenica o smjeni ljekara Nenada Miloševića sa funkcije direktora Doma zdravlja, načelnik opštine Ćamil Duraković podnio je ostavku.

U ponedjeljak su uslijedili protesti građana u znak podrške Durakoviću i ljekaru Miloševiću. Građani će nastaviti sa protestima sve dok se ne poništi odluka o smjeni direktora Doma zdravlja i dok Duraković ne povuče ostavku.

Okupljeni građani dali su punu podršku načelniku Durakoviću i smijenjenom direktoru Miloševiću. Evo šta kažu anketirani građani:

„Došlo je vrijeme da neke stvari okrenemo naopačke, odnosno u pravom smijeru. Dosta je više bilo upravljanja Srebrenicom sa strane i donošenja odluka koje ne odgovaraju građanima.“

„Dajemo podršku načelniku koji je sa svojim kabinetom dao priliku da možemo živjeti zajedno, u miru i slozi. Ko je kriv, nek' odgovara.“

„Građani Srebrenice svih nacionalnosti danas imaju jedinstven stav – da odbrane osnovne principe demokratije i odbrane ovaj grad od onih koji ne žive ovdje.“

Načelnik Duraković napominje da su se odbornici iz SDA i SNSD-a udružili i donose pogrešne odluke.

„Možda ja nemam podršku Skupštine jer mi je sad predsjednik tog organa rekao da odbornici SDA i SNSD-a ne žele da odstupe od svojih stavova, a neću ni ja. Smatram da političke stranke, nakon što dobiju izbore i dobiju legimitet građana, treba da slušaju glas naroda, a ne da misle da su gospodari smrti i života“, kaže načelnik Ćamil Duraković.

Hamdija Fejzić kaže da načelnik ima podršku, ali da ne radi za dobrobit Srebrenice.

„On lažno predstavlja Srebrenicu u dobrom svjetlu. Srebrenica je propala. Raniji načelnik je ostavio suficit od oko 800.000 KM, a sada je opština u gubitku više od dva miliona. Gdje su pare i kako je nastao gubitak?“, pita Fejzić.

Smijenjeni direktor Doma zdravlja Nenad Milošević kritikuje rad odbornika.

„Srebrenica može naprijed samo ako ima ljude koji žive ovdje i koji misle dobro Srebrenici, a ne ako ima onih koji dolaze ovdje i okoriste se, odnoseći kapital. Oni ne mogu misliti dobro ovom gradu, a ni zdravstvenoj ustanovi ni zajednici u cjelini“, rekao je smijenjeni direktor Nenad Milošević.

Građani su dostavili zahtjev Skupštini opštine da se pod hitno održi vanredna sjednica, poništi odluka o smjeni direktora Doma zdravlja, a od načelnika zahtijevaju da povuče ostavku.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG