Dostupni linkovi

Inicijativa mladih: U Beogradu spaljen transparent posvećen Srebrenici


Aktivisti mirovne organizacije "Žene u crnom" na protestu sa kojeg se tražilo uklanjanje murala posvećenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda, 13. novembar 2021.
Aktivisti mirovne organizacije "Žene u crnom" na protestu sa kojeg se tražilo uklanjanje murala posvećenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda, 13. novembar 2021.

Nakon protesta u Beogradu sa kojeg se 13. novembra tražilo uklanjanje murala posvećenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, od aktivista mirovne organizacije Žene u crnom nasilno je otet i javno spaljen transparent na kojem je pisalo "Nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici", objavila je na Twitteru nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava.

U objavi Inicijative navodi se da su "huligani, kada su se građani razišli, pratili pripadnike Žena u crnom na putu kućama, oteli transparent i javno ga zapalili".

Više nevladinih organizacija, aktivisti za ljudska prava i građani održali su prethodno u centru Beograda protest pod nazivom "Mural mora pasti", tražeći da se iz centra grada ukloni mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

To je bio jedan u nizu skupova građana i nevladinih organizacija nakon što je policija sprečila aktiviste da prekreče mural na Međunarodni dan borbe protiv fašizma (9. novembar).

Organizatori protesta poručili su da je vreme da država Srbija prestane da negira genocid u Srebrenici, za šta je Ratko Mladić kao general Vojske Republike Srpske pred sudom u Hagu osuđen na doživotni zatvor, i da promeni odnos prema osuđenima za ratne zločine - "da diže spomenike žrtvama, a ne zločincima".

Posle obraćanja govornika, učesnici protesta se iz bezbednosnih razloga nisu uputili ka muralu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici. Učesnike protesta je policija razdvajala od grupe desničara koji su pokušali da ometaju skup.

U toj grupi, među muškarcima sa crnim maskama i kapuljačama, bio je Pavle Bihali - vođa ekstremno desničarskog porketa "Levijatan".

Pored uvreda na račun učesnika protesta, desničari su uzvikivali povike podrške Ratku Mladiću, osuđenom za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Desničarima su učesnici skupa na uvrede odgovarali povikom "fašisti" i pevali su antifašističke pesme.

Nekoliko stotina metara dalje od mesta gde su nevladini aktivisti i građani protestovali, mural na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića "štitili" su nepoznati momci sa kapuljačama. U njihovoj blizini bio je policijski kordon.

Lik Mladića stoji gotovo četiri meseca na fasadi zgrade. Nepoznati autor naslikao je mural krajem jula ove godine, mesec dana nakon što je sud u Hagu 8. juna potvrdio doživotni zatvor Ratku Mladiću.

Građani i aktivisti za ljudska prava Beograda: 'Mural mora pasti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG