Dostupni linkovi

Obilježena 18. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima


Memorijalni centar u Potočarima
Memorijalni centar u Potočarima

U Potočarima, na istoku Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak (20. septembra) je obilježena 18. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Na današnji dan 2003. godine, Bil Klinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država zvanično je otvorio memorijalni centar. Klinton je tada došao na poziv majki Srebrenice i razgovarao sa njima.

„Moje prvo pitanje Klintonu bilo je 'Zašto nije rekao ne i zašto nije učinio korak više da se spriječi genocid. Pitala sam ga to jer je i on roditelj, ako što smo i mi bili, a sada nemamo svoje djece. Osjetila sam da je skoro zaplakao. Vidjela sam da se pokajao. Naglasila sam da Amerika može sada više da učini za preživjele i da učini Bosnu i Hercegovinu državom koja daje jednake šanse svim njenim građanima. Amerika to može“, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

Budućnost se ne može graditi na negiranju genocida i nepoštivanju žrtava, naglasio je Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari.

„Prošao je četvrt vijeka , a mi još uvijek nismo prihvatili istorijske činjenice. Ima još uvijek pojedinaca koji negiraju genocid i pored dokazanih činjenica da domaćim i inostranim sudovima. Još uvijek ima onih koji veličaju ratne zločince. To je neviđena drskost i bezobrazluk. Nismo se opametili još uvijek, kako mi ovdje u našoj državi, tako i međunarodna zajednica“, ocijenio je Hafizović.

Otvorena izložba „Koracima onih koji (ni)su prešli“

U povodu obilježavanja 18 godina otvaranja Memorijalnog centra, otvorena je izložba pod nazivom „Koracima onih koji (ni)su prešli“.

„Želimo da na argumentovan način ispričamo priču o tome kroz šta su sve prošli ljudi koji su u julu 1995. godine pokušali preći od Srebrenice do Tuzle. Mnogi su ostali na tom putu, a neki su i preživjeli. Mi smo ovdje sakupili predmete žrtava, ali i priče preživjelih svjedoka kako bi smo sve imali na jednom mjestu“, rekao je za RSE Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra.

Ovu izložbu, uz pomoć stručnjaka iz oblasti genocida i uposlenika Memorijalnog centra, kreirao je Azir Osmanović, kustos muzeja Memorijalnog centra.

Obilježavanju godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Potočari prisustovale su majke Srebrenice, predstavnici opštine i institucija oba entiteta.

U Memorijalnom centru Potočari 2003. godine počeo je prvi ukop žrtava genocida. Te godine je sahranjeno 969 žrtava, a do sada ukupno 6.672 žrtve.

XS
SM
MD
LG