Dostupni linkovi

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici ponovo uz epidemiološke mjere


Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima
Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima

Obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica iz jula 1995. godine uslovljeno je pandemijom korona virusa, saopšteno je danas (16. jun) iz Organizacionog odbora.

Ističu da pripreme za obilježavanje godišnjice genocida teku prema planu i da će sve biti spremno za komemoraciju i dženazu 11. jula.

“Komemoracija žrtvama genocida u okviru obilježavanja 26. godišnjice će, i pored bolje epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini (BiH), biti realizovana na bazi prošlogodišnjeg obilježavanja, što znači da će strani zvaničnici, ukoliko ne mogu lično prisustvovati obilježavanju, i ove godine moći uputiti video poruke“, ističu iz Organizacionog odbora.

Kako navode, Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica očekuje u periodu do 1. jula ove godine prispjeće odgovora na pozivna pisma upućena diplomatsko-konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama u BiH, nakon čega će sačiniti detaljan program komemoracije.

“Sve aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida, posebno ‘Marš mira’, kao i biciklistički i motomaratoni, biće održani u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije“, saopšteno je iz Organizacionog odbora.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Od 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljeno je 20 kolektivnih dženaza. U proteklih 18 godina ukopane su 6.652 identifikovane žrtve genocida.

U genocidu u Srebrenici 11. jula 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih snaga iz Srbije ubile su više od 8.000 Bošnjaka.

U tom gradu i okolnim opštinama ekshumirane su 94 masovne grobnice, a posmrtni ostaci više od 6.900 žrtava su identifikovani.

Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je prvi put ustanovio da se u Srebrenici desio genocid još 2001. godine, u presudi protiv generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića. Krstić je osuđen na kaznu zatvora od 35 godina, koju trenutno služi u zatvoru u Poljskoj.

Za genocid u Srebrenici i druge zločine 2019. godine na doživotnu kaznu zatvora osuđen je i bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant VRS-a, Radovan Karadžić, koji od nedavno svoju kaznu služi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Takođe, još 13 bivših pripadnika Vojske i policije RS, osuđeno je za genocid počinjen Srebrenici.

Posljednja presuda za genocid izrečena je Ratku Mladiću, koji je 8. juna osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Porodice žrtava o doživotnoj kazni za Ratka Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG