Dostupni linkovi

Srebrenica: Bošnjaci napustili sjednicu Skupštine opštine


Srebrenica, BiH
Srebrenica, BiH

Bošnjački odbornici, njih šest, od ukupno 21, u Skupštini opštine Srebrenica, su poslije davanja svečane obaveze i prihvatanja mandata, napustili prvu, konstituirajuću sjednicu Skupštine.

Naime, tražili su da se potpiše koalicioni sporazum što, kako su naveli, u skladu sa zakonom treba da se obavi na samoj sjednici. Poručili su da bez tog sporazuma neće učestvovati u donošenju odluka.

Njihovi zahtjevi su da predsjednik Skupštine bude Bošnjak, da se za sekretara opštine imenuje Bošnjak, da Bošnjaci dobiju tri vodeće funkcije u javnim ustanovama i da budu imenovana tri načenika odjeljenja u lokalnoj vlasti.

„U startu smo izigrani i preglasani, odbornici iz reda srpske nacionalnosti nisu htjeli da pristanu na naše uslove koji su, da tako kažem, već ranije bili dogovoreni. Nama Bošnjacima pripada mjesto predsjednika Skupštine i logično je da on sebi bira prvog saradnika, odnosno sekretara", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Zulfo Salihović, odbornik u Skupštini opštine Srebrenica.

Dodao je da "Srbi, međutim traže da njihov predstavnik bude sekretar, iako to do sada nije bilo tako. Mi čvrsto ostajemo pri svojim stavovima i zahtjevima“.

On je dodao da će Bošnjaci uputiti dopis Ministarstvu lokalne uprave i samouprave Republike Srpske (RS), te međunarodnoj zajednici koji bi trebali da posreduju i daju sugestije na moguća rješenja u procesu formiranja izvršne i zakonodavne vlasti u Srebrenici.

U nastavku sjednice, bez prisustva bošnjačkih odbornika, za potpredsjednika Skupštine izabran je Radomir Pavlović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a mjesto predsjednika je još ostalo upražnjeno.

Predstavnici srebreničkih Bošnjaka su prihvatiti šest mandata koje su osvojili na izborima u Srebrenici, iako su bojkotovali ponovljene izbore održane 21. februara.

Sa liste "Moja adresa: Srebrenica", koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za BiH (SBiH), Savez za bolju budućnosti, Pokret demokratske akcije izabrano je pet odbornika, a s liste Demokratske fronte (DF)- Građanskog saveza izabran je jedan odbornik.

U Skupštinu su tako ušli Ćamil Duraković, Hamdija Fejzić, Salko Tursunović, Zulfo Salihović i Almir Dudić i Dželaludina Nukić.

XS
SM
MD
LG