Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veliki predizborni mitinzi su prošlost


Srđan Darmanović

Dekan Fakulteta političkih nauka Srđan Darmanović analizira predizbornu kampanju koju kao proteklih godina nijesu karakterisali veliki mitinzi i skupovi, ali jeste slična retorika.Umjesto pogramima i rješenjima za izlazak iz krize, stranački čelnici bavili su se jedni drugima.

RSE: Šta je po Vašoj ocjeni karakterisalo ovu kampanju?

Darmanović: Može se reći da je sasvim sigurno bila manje ubudljiva, da su političke partije krajnje racionalno ušle u taj posao, jer su velike teme nestale sa crnogorskog političkog prostora, mislim na teme koje su dugo bile ili činile liniju rascjepa u političkom dijelu Crne Gore. A to je prije svega tema o državnom statusu i o etničkom identitetu ,nacionalnoj pripadnosti, jer više se na izborima ne odlučuje da li će Crna Gora biti samostalna ili neće, to je pitanje riješeno 2006., a i ta identitetska pitanja jednom dijelom su zatvorena usvajanjem Ustava, a drugim dijelom je možda i samim partijama postalo jasno da se još neki benefiti iz njih mogu izvući, ali ne baš toliko, kao što je to bilo ranije kada su ta pitanja zaista činila dominantnu političku liniju rascjepa u zemlji. Tako da su se partije prije svega orijentisale na ekonomska i socijalna pitanja, na suočavanje sa ekonomskom krizom, naravno pokušavajući da podsjete na neke svoje zasluge iz prošlosti i u čitav proces su ušli sa namjerom da ga što korektnije odrade, ali bez neke prejake retorike, pa i prevelikih skupova.

RSE: Rekli ste da su izostali veliki skupovi, da li mislite da je jedan od uzroka njihova procjena o nezainteresovanosti ljudi da učestvuju na takvim skupovima i da li se to, što je najvažnije, može u krajnjem odraziti na sam ishod izbora?

Partije su shvatile da je Crna Gora jako mali prostor sa malim stanovništvom i da dobro organizovane partije čak gotovo fizički da mogu stići do, ako ne svakog svog birača, a ono jednog značajnog dijela. Tako da su one tu racionalisale i finansijski a i politički.
Darmanović: Ova tendencija je uočena i ranije u crnogorskim izborima, bar unazad par izbornih ciklusa, da su partije iz vjerovatno nekoliko razloga se okrenule od vodanja tih karavana po Crnoj Gori i krenule ka jednom racionalnijem pristupu. Prvo, mislim da su zaključili da posjećenost na mitinzima i halama uopšte ne mora da odražava broj glasova na izborima. Drugo, sve partije su ili većina važnih partija, je prošla kroz razne obuke i tehnike koje su ovdje već više godina demonstrirale uticajne međunarodne nevladine organizacije kao NDI(Američki nacionalni demokratski institut, prim.aut) i slična, a to su tehnike kampanje od vrata do vrata direktnim suočavanjem sa biračima. Tako da su partije shvatile da je Crna Gora jako mali prostor sa malim stanovništvom i da dobro organizovane partije čak gotovo fizički da mogu stići do, ako ne svakog svog birača, a ono jednog značajnog dijela. Tako da su one tu racionalisale i finansijski a i politički. Mislim da će nekadašnji mitinzi kakve ih znamo biti politička prošlost izbornih kampanja u Crnoj Gori. Naravno, sve partije se trude da održe nekoliko velikih mitinga po Crnoj Gori.

RSE: Koliko je manja posjećenost opozicionih skupova uzrokovana time da što je neposredno uoči izbora došlo do cijepanja i usitnjavanja stranaka?

Darmanović: To je teško procijeniti. Moguće da ima i toga, ali mislim da mi kao zemlja ulazimo u jedan period racionalnijeg pristupa izborima. To ne znači da nećemo imati visoku izlaznost, ali i partije i birači će to shvatati prije svega kao jedan racionalni posao o kojem se nešto važno odlučuje, ali se nešto manje emocija nego što je to bilo prije. Moguće da bi uticalo, moguće je da bi opozicija organizovala veće skupove da je bila jedinstvena, ali ta priča o jedinstvu opozicje je nekako nešto što još uvijek postoji skoro virtuelno. O tome se uvijeg govori, a toga nikad nema.

RSE: Stranački lideri su se i ovaj put bavili jedni drugima umjesto sopstvenim programima. I bez obzira što bi u vrijeme krize bilo logično da su ponudili ozbiljan program taj termin kriza se uglavnom koristio za međusobno prepucavanje

Darmanović: Jednostavno u maloj zemlji kakva je Crna Gora dobili smo 16 lista podnesenih za izbore. Sasvim je sigurno da tu postoji međusobna borba za glasove. Imate jednog političkog mastodonta kakva je vladajuća koalicija za koju se očekuje da osvoji ili blizu ili preko apsolutne većine i onda ostaje određeni prostor za veliki broj opozicionih partija da podijele kolač. Mnoge od njih su jedne drugima direktni konkurenti u segmentima biračkog tijela i onda je to prosto logično.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG