Dostupni linkovi

Srbiji „uslovni datum“ pregovora za članstvo u EU?


Zgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu
Šta će Srbija dobiti 28. juna – tačan datum otpočinjanja pregovora o članstvu sa Evropskom unijom ili neku vrstu „zelenog svetla“? Sudeći prema diplomatskim izvorima, izvesniji je drugi scenario, koji bi, kako se saznaje, podrazumevao da lideri država članica EU krajem meseca Evropskoj komisiji nalože da izradi platformu o pristupanju Srbije, dok bi sam početak pregovora bio određen kasnije, najverovatnije u oktobru.

Ono o čemu se govori u sedištu EU, u Briselu, kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa Rikard Džozviak, upravo je mogućnost da Srbiji bude određen takozvani „uslovni datum“.

„To znači da je verovatnije da će datum biti određen u oktobru nego u junu. Na tome insistiraju dve zemlje – Nemačka i Velika Britanija, jer obe imaju razloga da još malo „poguraju“ Srbiju i pre bi nešto odobrile uslovno. One žele da vide kako će sporazumi biti primenjeni i onda, do oktobra, da odrede datum. Ostalih 25 zemalja članica EU su zaista voljne da Srbiji datum daju odmah, odnosno krajem juna i zadovoljne su onim što je Srbija do sada postigla u pregovorima sa Kosovom. Ali, s obzirom da su Nemačka i Britanija tako jake i tako veliki igrači na polju spoljne politike i proširenja, čini se da će u junu biti doneta odluka o uslovnom datumu“, javlja Džozviak.

Mišljenja su da bi takva formulacija, koja je podsetimo, u sličnom obliku korišćena i u slučaju Crne Gore, bila način da se zadovolje države koje smatraju da je još rano da se Srbiji odobri konkretan datum, ali da se, istovoremeno, Srbiji oda priznanje za napore koje ulaže u postizanje dogovora sa Prištinom. Državni vrh Srbije, međutim, očekuje da stav Evropske unije u junu bude nedvosmislen – precizan, a ne uslovni datum.

Na naše pitanje koji je scenario izvesniji, premijer Srbije Ivica Dačić kaže da očekuje dobijanje datuma, iako neke države članice imaju različita mišljenja.

„Nemamo mi tu šta da sada kalkulišemo. Mi očekujemo da dobijemo datum. Još jednom ponavljam, ako Srbija ne dobije datum sada, ne znam kada će. I ja molim da EU ispuni obaveze koje je preuzela, jer jasno smo se dogovorili – sporazum, implementacija sporazuma, plan implementacije, odluka o datumu. Ako nema tog dogovora, ne znam kako ćemo ispunjavati sve ostalo“, rekao je Dačić.

Na dobrom tragu


Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, koji boravi u poseti Beogradu, svojim je sagovornicima iz državnog vrha Srbije preneo da njegova zemlja podržava otvaranje pristupnih pregovora između Srbije i EU bez novih uslova, ali im je istovremeno i poručio da je primena briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom - ključna.
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

„Ne želim da ulazim u tehničke detalje“, rekao je Lajčak kada smo ga pitali da li će Srbiji biti određen uslovni ili konkretan datum.

„Ali, mogu da kažem da to što mi želimo da bude razultat Evropskog saveta krajem juna je da Srbija dobije poziv za otvaranje pregovora o pristupanju EU. Znači bez ikakvih odugovlačenja i bez ikakvih dodatnih uslova da pozovemo Srbiju da počne“, dodaje zvaničnik Slovačke.

Predstavnik delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, uverava da se može biti optimističan da će odluka, koju će lideri država članica EU doneti 28. juna, biti pozitivna, ali ne navodi i kako bi ona mogla biti formulisana. U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Dežer je ponovio da veoma cene postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, kao i činjenicu da je dogovorena njegova primena, te da će državama članicama koje donose odluku, to svakako biti predstavljeno.

„Različiti parlamenti i vlade, sada će morati da zauzmu stav. S obzirom da su činjenice su predstavljene, mislim da možemo biti optimisti oko mogućnosti da 28. juna bude doneta pozitivna odluka. Ali, mi takođe očekujemo da se u Srbiji nastavi sprovođenje reformi, na polju pravosuđa, borbe protiv korupcije, ekonomije... Ipak, mislim da smo na dobrom tragu“, rekao je Dežer za RSE.

Što se tiče primene sporazuma postignutog sa Prištinom, u koju države poput Nemačke i Velike Britanije žele da se uvere pre nego što i konačno odobre dodeljivanje datuma, premijer Srbije Ivica Dačić je najavio formiranje radne grupe koja će proučiti koje zakone bi, radi sprovođenja briselskog dogovora trebalo menjati. Za to vreme, u Briselu, počinje serija sastanaka timova Beograda i Prištine, zaduženih za sprovođenje sporazuma.
XS
SM
MD
LG