Dostupni linkovi

Srbija zatražila izručenje Bojovića i ostalih


Arsenal oružja pronađen kod uhapšenih srpskih kriminalaca, Španija, 13. februar 2012-
Arsenal oružja pronađen kod uhapšenih srpskih kriminalaca, Španija, 13. februar 2012-
Srbija je uputila preliminarni zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića i pripadnika njegove kriminalne grupe uhapšene u Španiji, koji se sumnjiče za desetine ubistava, trgovinu drogom i pranje novca, pa se očekuje da će na sve optužbe uskoro odgovorati pred sudom u Beogradu.

U iščekivanju sudskog epiloga za slučaj Luke Bojovića zainteresovala se opoziciona Srpska napredna stranka (SNS) koja je Miljku Radisavljeviću, specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, poslala pismo.

U njemu je, kako tvrdi funkcioner SNS-a Marko Đurić, ime jednog od najviših državnih funkcionera koji se dok je bio na vlasti 2008. godine sastajao sa kriminalcem Lukom Bojovićem.

“Želimo da se u institucijama sistema utvrdi istina o tome ko se susretao sa Lukom Bojovićem neposredno pre njegovog bekstva iz zemlje i o čemu su razgovarali. Očekujemo da specijalni tužilac u najskorije vreme obelodani saznanaja koje je tužilaštvo prikupilo na osnovu ranije vodjenih krivičnih postupaka”, naveo je Radisavljević.

Ova partija, kako je to ranije najavila, u danu kada je poslala pismo trebalo je da sama objavi ime te osobe iz vlasti. Kao razlog zbog kog nisu ispunili obećanje njeni funkcioneri naveli su naknadnu odluku da ipak sačekaju odogovor tužilaštva.

Advokat Rajko Danilović, koji je na suđenju zastupao porodicu ubijenog premijera Zorana Đinđića, rekao je za naš program da se na ovaj način nikako ne
Rajko Danilović
Rajko Danilović
može očekivati da se otkriju moguće veze pojedinaca sa kriminalom.

“Politički je neozbiljno i krivično pravno neodgovorno da neko kaže da zna čoveka koji je se sa Lukom Bojovićem sastajao, dogovorao, obaveštavao ga, a da ne saopšti njegovo ime. Najavili su da će reći tog i tog dana, taj dan je prošao, a oni sada odlažu. To ne zaslužuje ozbiljan komentar”, kaže Danilović.

U međuvremenu su stigle informacije da su u stanovima koje su koristili uhapšeni Luka Bojović, Vladimir Milisavljević, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović, kako piše štampa u regionu i Španiji, pored ostalih lažnih dokumenata pronađeni i hrvatski pasoši koje su koristili pripadnici ove kriminalne grupe, više od pola miliona evra i velika količina oružja.

Kao posebno interesantno španski policajci naveli su da u pritvoru svi odbijaju hranu i piće bojeći se “seruma istine” koji bi ih naterao da progovore o zločinima.

Pisma tužiocu bez efekta

Božo Prelević, bivši kooministar policije, kaže da i te činjenice govore o koliko opasnim kriminalcima je reč, ali da ne veruje da stranačke aktivnosti kao što je slanje pisma tužiocu mogu da daju ozbiljne efekte jer liče na deo predizborne kampanje.

“Ovako na neki način oni teraju Miljka Radisavljevića da se “isprsi” umesto njih. Jer će posle reći da su mu dali ime te osobe ali da je tužilac politički postavljena ličnost i da zato ništa nije uradio po tom pitanju. Oni na taj način neće samo nastojati da “uprljaju” čoveka za kog tvrde da se video sa Lukom Bojovićem, već i Tužilaštvo za organizovani kriminal”, ocenjuje Prelević.

Na navode opozicije vlast nije reagovala. Luka Bojović je u Srbiji optužen za više ubistava, a u optužnici se navodi da je na čelo zemunskog kriminalnog klana došao posle ubistva njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003. i da je moć učvrstio nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Siniša Petrić, Luka Bojović i Vladimir Milisavljević
Siniša Petrić, Luka Bojović i Vladimir Milisavljević
Advokat Rajko Danilović kaže da nikada ne treba isključiti mogućnost da kriminalci tog formata imaju veze sa pojedincima iz vlasti.

“Iz takve priče ne treba isključiti ne samo Luku Bojovića, već ni bilo kog drugog jakog kriminalca. To je uvek moguće. Podrške vlasti kriminalu nema, ali to mogu biti veze pojedinaca kroz različitu saradnju i na obostranu korist. Svako je podložan korupciji, a zna se da organizovani kriminal raspolaže velikim novcem.”

Božo Prelević zaključuje da bi sve sumnje u povezanost pojedinaca iz vlasti sa vodjama kriminala trebalo ispitati, ali kroz pravosudje a ne kroz partijske optužbe.

“Ako ne postoje jaki dokazi onda bi se došlo u situaciju da neko tvrdi da je video nekoga sa kriminalcem, pa bi se optuženi branio da to nije tačno. I tako bi samo ušli u medjusobni krug optužbi koje se sudski ne mogu dokazati… To u svakom slučaju ne vodi ničemu.”

Vlasti u Beogradu spremaju se za izručenje grupe Luke Bojovića i tako što će maksimalno povećati bezbednost u zatvorima jer se “iza rešetaka” u Srbiji nalazi vodja suprotstavljenog kriminalnog klana Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam. Bezbednosne strukture rade na sprečavanju mogućeg obračuna pripadnika ovih grupa.
XS
SM
MD
LG