Dostupni linkovi

Počela otvorena borba sa organizovanim kriminalom


Beograd
Beograd

Primena zakona o oduzimanju imovine počela je u Srbiji, čime je država i definitivno započela otvorenu borbu sa organizovanim kriminalom. Odmah će na udaru biti pripadnici najpoznatijih i najvećih gangova, i predstavnci države garantuju da posle prvih rezultata "udarca u srce mafije", kako nazivaju predstojeće akcije, ništa više neće biti isto.

Organizovane kriminalne grupe u Srbiji uglavnom se bave trgovinom droge, i tako zarađeni novac najviše koriste za kupovinu i izgradnju nekretnina. Tako je zemunski klan, nekada najjača narko banda u ovom delu Evrope, čiji članovi su osuđeni za nedela od ubistva premijera do uličnih likvidacija konkurenata i bombaških napada, samo od tri otmice zaradio 12 miliona evra. Primenom Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom taj novac moraće da vrate, a imovinsko stanje preživelih članova klana, među kojima je i vođa Milorad Ulemek Legija, biće na proveri. Sve što je nelegalno stečeno biće zaplenjeno. Zemunci će biti prvi na udaru, dok će policija kasnije pročešljati druge grupe, pa onda i pripadnike drumske, stečajne i ostalih mafija koje su otkrivene i procesuirane u poslednje vreme.

Tomo Zorić, iz Republičkog javnog tužilaštva, u danu kada je ovaj zakon stupio na snagu, izjavio je za naš radio da se njime udara u srce organizovanog kriminala - profit:

"Mislim da u budućnosti više ništa neće biti kao pre, država sada ima jedno moćno oružje da suzbije i uništi kriminal."

Na udaru zakona naći će se ne samo nezakonito stečena imovina, već i sav posed okrivljenog koji nije u srazmeri sa prihodima i čije poreklo ne može da dokaže. Tu spada i imovina njegovih pravnih naslednika, odnosno trećih lica - osoba na koje je imovina preneta.

Milorad Veljović, direktor Policije Srbije, rekao je da će Specijalna jedinica za finansijske istrage operativno utvrđivati bogatstvo sumnjivih, na primer sa koliko nekretnina raspolažu, ali i koliko imaju pokretne imovine, računa u bankama, dragocenosti, akcija ili umetničkih dela:

"Ta jedinica bi trebalo da bude udarna snaga ove države u suzbijanju kriminala. Tvrdim da ova država u saradnji sa drugim državnim organima i bezbednosnim strukturama može da se uhvati u koštac sa svakom organizovanom kriminalnom grupom."

Sva nezakonita imovina okrivljenog biće zamrznuta, a po pravosnažnosti presude za delo za koje je optužen i oduzeta. Očekuje se da će najčešće biti oduzimane nekretnine, odnosno kuće, stanovi, lokali i poslovne zgrade.

Snežana Malović, ministarka pravde Srbije, kaže da svrha novog zakona nije punjenje budžeta:

"Već da bi učinioci krivičnih dela, koja su dokazana, ostali bez imovine kako jednog dana kada izađu iz zatvora ne bi mogli da nastave sa tim. Dakle, kako ovaj zakon deluje u vidu kazne tako deluje i preventivno."

Najvažnija novina je takozvani obrnuti teret dokazivanja, što znači da je na okrivljenom da dokaže da je imovinu stekao na legalan način. Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za naš program da je ovakav zakon stub borbe protiv organizovanog kriminala, ali da se boji da može biti poteškoća u njegovoj primeni:

"Ovaj zakon donosi mnoga nerešena pitanja. Jedno od njih jeste i da li imate prava da imovinu oduzimate sudskom presudom, da teret dokazivanja bude na optuženom, a ne na državi. Ova zemlja ima poprilično neuređen pravni sistem, ima jako puno korupcije, i zbog toga će, bojim se, imati velikih teškoća. Bojim se da će biti selektivne primene zakona i da će ovaj zakon doneti mnogo više problema nego koristi."

Sa druge strane, Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, tvrdi za naš radio da je novi zakon napravljen sa namerom da ne bude kompromisa:

"Apsolutno neće biti privilegovanih. Mislim da je u tom smislu jasna opredeljenost i predsednika republike, da niko ne sme da bude nedodirljiv i da niko ne sme da bude zaštićen. Naravno, ovo će na najbolji način biti pokazano kroz adekvatnu primenu ovog zakona."

Prva država Evropske unije koja je donela zakon o oduzimanju imovine bila je Italija, još 1990. godine. Srpski zakon pravljen je po uzoru na njega, pa nije zgoreg setiti se da je odgovor "Koza nostre" u Italiji pre skoro 20 godina bio žestok. Tomo Zorić kaže da se Srbija ne plaši reakcije kriminalnih grupa:

"Nema straha, onaj ko se plaši ne bi trebalo da radi ovaj posao. Tužioci i policajci su ljudi koji se ne plaše, jedva smo čekali da ovaj zakon počne da se primenjuje. Verovatno će biti otpora, videli ste da je u Italiji čak ubijen i sudija Falkone i da je mafija pretila da će srušiti krivi toranj u Pizi, ali mislim da je država kadra i sposobna da prevaziđe sve te teškoće."

U Italiji je 2008. od kriminalnih grupa oduzeta imovina vredna četiri milijarde evra, a istraživanja pokazuju da je ukupna imovina italijanske, ruske i kolumbijske mafije veća od budžeta 186 zemalja članica Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG